Κρίσιμο υπουργικό για τα νέα μέτρα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο επίκεντρο οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα νομοσχέδια για την αξιοποίηση του προγράμματος Ήλιος και του Ελληνικού.

Κρίσιμο υπουργικό για τα νέα μέτρα
Ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να προβεί σε ανακοινώσεις για τις τηλεδιασκέψεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της καθοριστικής για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού προβλέπεται να συζητηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, συμπεριλαμβάνομένων και των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης του νέου δανείου.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εισηγηθεί τα ν/σ για την αξιοποίηση του προγράμματος Ήλιος και του Ελληνικού.

Ο υπουργός, κατα την είσοδό του, δήλωσε ότι αυτά τα δύο ν/σ έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνουν το σύνθημα ότι μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ερχεται νέο μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Βαρύς είναι ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει η οικονομία και οι πολίτες για να προχωρήσει η συμφωνία με τους δανειστές. Οι περικοπές χτυπούν σε όλα τα μέτωπα, αλλά κυρίως τους συνταξιούχους που καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. 


Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ συμφωνία για να καλυφθεί οριστικά η διαφορά που χώριζε την Ελλάδα με την τρόικα κλείνει με την απόφαση να μειωθούν κατά 12% όλες οι κύριες συντάξεις από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Η μείωση αφορά το κομμάτι της σύνταξης πάνω από το συγκεκριμένο ποσό.

Mόνη εξαίρεση είναι οι συντάξεις του ΝΑΤ, όπου το ψαλίδι περιορίζεται σε 7%.

Τσεκούρι πέφτει και στις επικουρικές. Η μείωση θα είναι 10% για όσους εισπράττουν έως 250 ευρώ, 15% για όσους δικαιούνται 251 έως 300 ευρώ και θα φτάνει το 20% για τις επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ποσό που εξοικονομείται είναι 400 εκατ. ευρώ αντί των 300 εκατ. ευρώ, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Πρακτικά η πρόταση της Ν.Δ. να περιοριστεί το κονδύλι που θα συνεισφέρουν οι συνταξιούχοι στην εξοικονόμηση των 625 εκατ. ευρώ που απαιτούσε η τρόικα δεν πέρασε. Eν τέλει, οι περικοπές προέρχονται κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ από την ταχύτερη εφαρμογή των μειώσεων κατά 10% στα ειδικά μισθολόγια (εφαρμογή από τον Ιούλιο και όχι από τον Σεπτέμβριο) και από έξτρα περικοπή των αμυντικών δαπανών, ενώ τα 400 εκατ. ευρώ «συνεισφέρουν» οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν ως προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση νομοθετικές παρεμβάσεις για εξοικονομήσεις:
• 1,076 δισ. ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη.
• 50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών.
• 300 +100 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες.
• 30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων.
• 270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες.
• 190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία.
• 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ολα τα παραπάνω μέτρα θα ενσωματώνονται στον πρώτο εφαρμοστικό νόμο, εκτός εάν λόγω πίεσης χρόνου, περιληφθούν σε δεύτερο νομοσχέδιο.

Στο βασικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν παράλληλα όλες οι διατάξεις του μνημονίου που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ρυθμίσεις αναβάθμισης της ΕΛΣΤΑΤ, συμπληρωματικές διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και ενδεχομένως οι διατάξεις σχετικά με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και θέματα εξοικονόμησης δαπανών υγείας.

Οι διατάξεις με τις οποίες εξοικονομούνται δαπάνες υγείας ύψους 1,1 δισ. ευρώ πιθανόν να περιληφθούν σε αυτόνομο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v