Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mediobanca: Το PSI και 2o πακέτο διάσωσης της ΕΕ

Το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν επαρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, εκτιμά η Mediobanca, η οποία προτείναι κούρεμα 79% σε όλο το χρέος. Χαμηλώνει τιμές στόχους για ελληνικές τράπεζες.

Mediobanca: Το PSI και 2o πακέτο διάσωσης της ΕΕ
Με νέες χαμηλότερες τιμές στόχους επανέρχεται η Mediobanca Securities για τις ελληνικές τράπεζες. Με νέα τιμή στόχο τα 2 ευρώ από 2,5 ευρώ για την Alpha Bank και τα 3,49 ευρώ από 3,6 ευρώ για την ΕΤΕ με ουδέτερες συστάσεις, ενώ 0,33 ευρώ για την Πειραιώς και 0,93 ευρώ για την EFG Eurobank με συστάσεις υποαπόδοσης.

Ο ελληνικός δείκτης των τραπεζών εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη από την αρχή του έτους, λόγω των προσδοκιών για την επιτυχή λύση στο PSI και τo «ξεκλείδωμα» του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για να φέρουν διατηρησιμότητα στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι απαιτείται haircut 79% σε όλο το ελληνικό χρέος για μειωθεί ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ στο 60%.

Η Mediobanca υπολογίζει ότι στο παρελθόν οι τραπεζικές κρίσεις είθισται να κοστίζουν 15%-20% του ΑΕΠ και η Ελλάδα πια έχει διαβεί περισσότερο από το μισό δρόμο με 12,7% μείωση έως και το 2011.

Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να κερδίσει σε αξιοπιστία αφού το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκαν κατά 22% έναντι 25% συρρίκνωσης για την Ισπανία και την Ιταλία, από τότε που ανέλαβαν οι νέες κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ. Αποτυχία της Ελλάδας να δείξει αποτελέσματα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εθελοντική έξοδο από ευρώ την έξοδό τους αφού μια αναγκαστική εξώθηση παραμένει ανέφικτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mediobanca, το έλλειμμα κεφαλαίου ως αποτέλεσμα του PSI και των τεστ της Blackrock θα διαμορφωθούν στα 11,4 δισ. ευρώ για τις 4 τράπεζες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων θα δημιουργήσει έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 2,9 δισ. ευρώ για την EFG Eurobank, 2,3 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 1,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και πάλι στο 9% ως προς το δείκτη core tier 1.

Η Mediobanca εκτιμά ότι τα 3 δισ. ευρώ του συνολικού ελλείμματος θα καλυφθεί από ιδιωτικές πηγές και 8,4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης, ενώ η κρατικοποίηση τους θα πρέπει να αποφευχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v