Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το brand value των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες είδαν την αξία του brand τους να μειώνεται σημαντικά στο 2011, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα του περιοδικού The Banker. Η σχέση με τα μακροοικονομικά και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Πτώση για το brand value των ελληνικών τραπεζών
Πολλές τράπεζες ανά τον κόσμο είδαν κατά το περασμένο έτος την αξία του brand τους να μειώνεται, καθώς οι επιδόσεις αρκετών από αυτές συνδέθηκαν και με τηνοικονομική κατάσταση στη χώρα τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν και οι ελληνικές τράπεζες. 

Δεν είναι τυχαίο, παρατηρεί το περιοδικό The Banker στο εισαγωγικό του σημείωμα για την παρουσίαση της λίστας με τα κορυφαία τραπεζικά brands για το 2012: Η κρίση έχει συνολικά βλάψει το "όνομα" των τραπεζών και η φήμη τους εξακολουθεί να πλήττεται.

Μάλιστα, η κρίση έχει αναδείξει σε μείζον το θέμα της χώρας καταγωγής κάθε τράπεζας, λέει ο David Haigh, CEO της Brand Finance, της εταιρείας που εκπόνησε τις αξιολογήσεις.

Στους πίνακες του The Banker η Ελλάδα συμμετέχει με τρεις τράπεζες: τις Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Η συνολική αξία του σήματος των τριών αυτών ελληνικών τραπεζών φέρνει την Ελλάδα στην 41η θέση της παγκόσμιας σχετικής κατάταξης, πίσω από χώρες όπως το Καζακστάν, η Χιλή και οι Φιλιππίνες και μπροστά από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

Στην πρώτη θέση της συνολικής αξίας βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ η τριάδα συμπληρώνεται από την Κίνα και τη Μ. Βρετανία. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς και στην πέμπτη η Βραζιλία.

Μεμονωμένα, οι ελληνικές τράπεζες είδαν την αξία του brand τους να χάνει αρκετές θέσεις στη σχετική λίστα. Συγκεκριμένα, η Εθνική βρίσκεται για το 2012 στην 249η θέση από την 165η πέρσι, η Alpha Bank είναι στην 423η θέση από 232η πέρσι, ενώ η αξία του brand της Τράπεζας Πειραιώς έχει υποχωρήσει στην 472η θέση από την 301η το 2011.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η HSBC που για το 2012 αναρριχάται στην πρώτη θέση από την τρίτη όπου είχε βρεθεί πέρσι, στην δεύτερη θέση η αμερικανική Wells Fargo και στην τρίτη η Bank of America.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v