Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει τα ρεκόρ η ύφεση λόγω λιτότητας

Φαύλος κύκλος σκληρής λιτότητας, η οποία πυροδοτεί μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που οδηγεί σε απαίτηση λήψης πρόσθετων μέτρων από την τρόικα, τα οποία με τη σειρά τους βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση.

Σπάει τα ρεκόρ η ύφεση λόγω λιτότητας
Σε φαύλο κύκλο σκληρής λιτότητας, η οποία πυροδοτεί μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που οδηγεί σε απαίτηση λήψης πρόσθετων μέτρων από την τρόικα, τα οποία με τη σειρά τους βαθαίνουν περισσόυτερο την ύφεση, και… φτου κι απ’ την αρχή, έχει μπλέξει η ελληνική οικονομία με θύματα τις κοινωνικές αντοχές, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και εν τέλει την ίδια την ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκαλούν σοκ:

Η ελληνική οικονομία με απανωτά χτυπήματα, -8% το πρώτο τρίμηνο, -7,3% το δεύτερο, -5% το τρίτο και -7% το τέταρτο τρίμηνο, υπέστη σωρευτική συρρίκνωση 6,8%, διαψεύδοντας ακόμα και τις τελευταίες εκτιμήσεις για συγκράτηση κοντά στο 6%.

Ο προϋπολογισμός στην τελευταία του αναθεωρημένη βερσιόν προέβλεπε ύφεση 5,5% μετά από συρρίκνωση 3,5% το 2010. Οι προβλέψεις αυτές έπεσαν πανηγυρικά έξω, όπως άλλωστε και οι προβλέψεις για το 2012, οι οποίες τελούν ήδη υπό αναθεώρηση.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε προβλέπει ύφεση 2,8%, η οποία πλέον υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 3,5% και σωρευτικά στη διετία 2012-13 θα κυμανθεί στο 4% - 5%, σύμφωνα με το μνημόνιο.

Η μία όψη της ύφεσης αποτυπώνεται στην κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, κι η έτερη στην έκρηξη της ανεργίας σε επίπεδα πάνω από 20%, όπου οι άνεργοι υπερβαίνουν πια το 1 εκατομμύριο.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη όψη, η οποία δείχνει ότι όσο δεν αναστρέφεται η υφεσιακή κατάσταση ο στόχος για μηδενισμό του ελλείμματος θα μοιάζει σαν τη γάτα που κυνηγάει την ουρά της.

Ισχυρές αποδείξεις δίνουν τα στοιχεία για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα προσαρμοσμένο στις επιπτώσεις της ύφεσης.

Το 2009, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 15,8% του ΑΕΠ. Το κυκλικά προσαρμοσμένο την ίδια χρονιά ήταν 15,2%. Με την καταιγίδα των μέτρων που ακολούθησε το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα υποχώρησε στο 8,7% το 2010 και υπολογίζεται κοντά στο 5,5% το 2011.

Έχει γίνει μια προσαρμογή, δηλαδή, κοντά στις 10 μονάδες του ΑΕΠ, μέγεθος πρωτοφανές.

Η βαθιά ύφεση, όμως, έχει κάνει τη ζημιά της και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 15,8% του ΑΕΠ το 2009 περιορίστηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο 9,2% πέρυσι, ψαλιδίζοντας την προσαρμογή στο μισό κι αποδεικνύοντας ότι η ύφεση που προκαλείται από τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του προγράμματος της τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v