Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για το 2013 το ραντεβού με το πλεόνασμα

Απόλυτη εξάρτηση από Ε.Ε.-ΔΝΤ θα έχει και φέτος η ελληνική οικονομία καθώς ακόμα κι αν έσβηνε το σύνολο των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους και πάλι τα έσοδα θα ήταν λιγότερα από τα έξοδα

Για το 2013 το ραντεβού με το πλεόνασμα
Απόλυτη εξάρτηση από τα δανεικά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έχει και φέτος η ελληνική οικονομία, καθώς, ακόμα κι αν -με έναν τρόπο μαγικό- έσβηνε το σύνολο των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, και πάλι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν λιγότερα από τα έξοδα.

Με τα δικά μας «κότσια», δηλαδή, αν υποτεθεί ότι η τρόικα έκοβε το οξυγόνο των δανεικών, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Πόσο μάλλον αν η τρόικα έκοβε τα δάνεια, οπότε το χάος που θα ακολουθούσε θα καθήλωνε τα έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στον προϋπολογισμό του 2012, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο στη Βουλή, ο στόχος ήταν σαφής.

Ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση. Τα έσοδα (89,583 δισ. ευρώ) δηλαδή θα ήταν περισσότερα από τις πρωτογενείς δαπάνες (87,403 δισ. ευρώ) και έτσι θα «περίσσευαν» 2,180 δισ. ευρώ, τα οποία θα έκαναν έστω και μια μικρή αρχή για τη μείωση του χρέους.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν βέβαια και πάλι ελλειμματικό καθώς, όταν υπεισέρχονται η παράμετρος δαπάνες τόκων (η οποία εξαιρείται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος) και η ανάγκη πληρωμής 12,787 δισ. ευρώ ακόμα και μετά το PSI, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά λείπουν ακόμα πολλά για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Τα δεδομένα αυτά ίσχυαν, κατά την κυβέρνηση, με τη σφραγίδα της τρόικας τον Νοέμβριο. Τότε όμως η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης από το 2012 και η ύφεση θα περιοριστεί στο 2,8% από 6% (και βάλε ενδεχομένως) το 2011.

Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 3,5% και στη διετία 2012-2013 θα κυμανθεί σωρευτικά στο 4% - 5%.

Σε αυτό το φόντο, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 ήδη έχει σβηστεί. Στο μνημόνιο εκτιμάται ότι και φέτος ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 2,063 δισ. ευρώ και αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, φέτος, αναμένεται να λείψουν από το δημόσιο 2,063 δισ. για να καλυφθούν βασικές του ανάγκες (πληρωμές μισθών, συντάξεων).

Να σημειωθεί ότι το 2014 η τρόικα θέτει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 9,5 δισ. ευρώ, για να αρχίσει να μειώνεται αισθητά το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v