Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Ανάγκη για νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

«Να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους δανειστές μας και να διαπραγματευθούμε με παρρησία ένα αποτελεσματικό, νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", υποστήριξε σε ομιλία της η Λούκα Κατσέλη.

Κατσέλη: Ανάγκη για νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
«Να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους δανειστές μας και να διαπραγματευθούμε με παρρησία ένα αποτελεσματικό, νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μ’ ένα και μόνο στόχο: την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας» είναι το μήνυμα το οποίο έστειλε η βουλευτής Β΄ Αθηνών κα Λούκα Τ. Κατσέλη από το βήμα της διημερίδας, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) με θέμα «Ελλάδα 2012 – 2020, Προοδευτική Επανεκκίνηση: από την Κρίση στη Λύση».

Στην ομιλία της με θέμα «Από την κρίση στη λύση», ως κεντρική εισηγήτρια στην ενότητα «Για μια παραγωγική Ελλάδα: Κίνητρα, χρηματοδότηση και καινοτομία» η κα Κατσέλη τόνισε ότι για να επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του κράτους, να δημιουργηθούν σύγχρονοι θεσμοί, ν΄ απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να δομηθούν καινούργιες συλλογικότητες και κοινωνικές συμμαχίες και να αναδυθούν νέα πρότυπα στην πολιτική, στην επιχείρηση στην κοινωνία είναι αναγκαίο να υπάρξει σκληρή και συλλογική δουλειά και να επιμεριστούν δίκαια οι θυσίες ανάλογα με την προσφορά και τις αντοχές του καθενός.
.
Η κα Κατσέλη επέμεινε στην ύπαρξη εναλλακτικής στρατηγικής και πρότασης για έξοδο από την κρίση και σημείωσε ότι κατά την κρίση της η αποτυχία του Πρώτου Μνημονίου έγκειται στο γεγονός ότι έριξε όλο το βάρος στη δραστική περικοπή του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους.

Ακολούθως σημείωσε ότι αντί το 2011 όλο το βάρος να πέσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων που είχαν δρομολογηθεί, οδηγηθήκαμε με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Οκτωβρίου σε πρόσθετα οριζόντια και υφεσιακά μέτρα. «Αντί δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες των φαρμάκων, δώσαμε ακόμα μεγαλύτερη δόση του ίδιου φαρμάκου» τόνισε.

Η κα Κατσέλη συμπέρανε ότι «Το ίδιο θανάσιμο λάθος επαναλαμβάνεται σήμερα με το Νέο Μνημόνιο».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι θα έπρεπε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός τέτοιου Προγράμματος και όχι τη μείωση του κατώτατου μισθού, την τροποποίηση βασικών όρων της ΕΓΣΣΕ και την πλήρη αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Δεν προτείνω να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Αλλά προτείνω να υποδείξουμε στους εταίρους μας ότι, αν επιμένουν ότι το PSI πρέπει να συνοδεύεται με αντισυνταγματικά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, διογκώνουν την ανεργία και τη φτώχεια χωρίς να δίνουν προοπτική, τότε η εναλλακτική που έχουμε στα χέρια μας θα είναι οδυνηρή για εμάς, αλλά εξίσου οδυνηρή για τους ίδιους και την Ευρωζώνη» είπε.

«Τα νέα μέτρα του Νέου Μνημονίου θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση της τάξης του 7-8% το 2012» είπε η κα Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «Έχουμε καταφέρει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να έχουμε όχι έλλειμμα, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα στον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 831 εκατ. ευρώ».

Η κα Κατσέλη κατέληξε τονίζοντας ότι «Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να σταματήσουμε να αισθανόμαστε και να είμαστε οι αδύναμοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μπορούμε να διαπραγματευτούμε ένα ρεαλιστικό, αξιόπιστο και φιλόδοξο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων.

Μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της αποδόμησης του Ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου. Μπορούμε να πετύχουμε στους στόχους για τους οποίους θα δεσμευτούμε. Αρκεί να οργανωθούμε κατάλληλα. Μπορούμε να βάλουμε ανάχωμα στην ύφεση και στην έκρηξη της ανεργίας. Μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v