Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energa-Hellas Power:Κατηγορούν συμφέροντα & ΔΕΗ

Επί μισή ώρα ο Νίκος Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος των Energa και Hellas Power, οι οποίες εξαγοράστηκαν από το fund Worldwide Energy, περιέγραφε τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Energa-Hellas Power:Κατηγορούν συμφέροντα & ΔΕΗ
Επί μισή ώρα ο Νίκος Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού Energa και Hellas Power, οι οποίες εξαγοράστηκαν από το fund Worldwide Energy, περιέγραφε τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Ο ίδιος μίλησε για τις απαιτήσεις συνολικού ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν οι εταιρείες από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ την έξοδο από την αγορά και την αφαίρεση της άδειας εκπροσώπησης πελατών, τις απέδωσε σε ανταγωνιστές (EGL), αλλά και στη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχανε πελάτες με ρυθμό 25.000 το μήνα.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις στρεβλώσεις, ο κ,. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα όπως:

- επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας (χονδρική) να εκτοξευτεί από τα 55 ευρώ η μεγαβατώρα στα 78 ευρώ,
- Παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ στη λειτουργία της αγοράς,
- Μη ύπαρξη συστήματος CRM,
- διπλοτιμολόγηση πελατών,
- μη έγκαιρη ενεργοποίηση και διακοπή ηλεκτροδότησης.
- λανθασμένος υπολογισμός στη φόρμουλα που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας με αποτέλεσμα η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται 10% περισσότερο κλπ.

Ωστόσο η παρουσίαση του fund που εξαγόρασε τις δύο εταιρείες, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους μετόχους του, τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επενδύσει στη στρεβλωμένη ελληνική ενεργειακή αγορά και τις σχέσεις του με τους πρώην μετόχους της Energa.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι του fund, κ. Noe Benziane και Alan Cable, αυτό ιδρύθηκε μόλις ένα μήνα πριν από την εξαγορά των δύο εταιρειών.

Μάλιστα δε τη στιγμή που λόγω της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, οι μηνιαίες ζημιές τους ανέρχονταν σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, το fund είναι «κλειστού τύπου», άρα δεν έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει τους μετόχους του προς τις ρυθμιστικές αρχές (αντίθετη άποψη έχει η ΡΑΕ), ενώ το μετοχικό του κεφάλαιο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ (είκοσι χιλιάδες ευρώ).

Σε ερωτήσεις για ποιο λόγο το συγκεκριμένο fund με έδρα το Ντουμπάι επένδυσε στην Ελλάδα, η απάντηση του κ. Cable ήταν ότι γνώριζαν εν μέρει τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς, αλλά ήλπιζαν ότι αυτές θα αρθούν σύντομα. Επίσης ότι ενδιαφέρθηκαν για την ελληνική αγορά, με την προοπτική των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που θα επέτρεπε στις εταιρείες να συνάπτουν απ΄ευθείας συμβάσεις με προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Σε ερωτήσεις για πιθανή συμμετοχή στο fund της οικογένειας Φλώρου, που ήταν ο μέτοχος της Energa, οι κ. Cable και Benziane είπαν ότι δεν υφίσταται τέτοια συμμετοχή.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι το δ.σ. των δύο εταιρειών οι οποίες υποκατέστησαν την Energa και την Hellas Power (ΚΕΝΤΟΡ και Νέα Εφαρμογή), αποτελείται κατά πλειοψηφία από πρόσωπα επιλογής του Αχιλλέα Φλώρου, ενώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο κ. Νίκος Δεκόλης. Ο τελευταίος, που παρίστατο στην παρουσίαση, σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι είναι πρώην έμπορος αυτοκινήτων και καυσίμων και συμμαθητής και φίλος του Αχιλλέα Φλώρου.

Ο κ. Φλώρος σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον παρακάλεσε να αναλάβει τα διαδικαστικά μεταβίβασης της εταιρείας του, επειδή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Energa κ. Άρης Φλώρος δεν ευκαιρούσε να ασχοληθεί, λόγω των συχνών ταξιδιών του στο εξωτερικό.

Η δικαίωση στο ΣτΕ

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τη δικαίωση των δύο εταιρειών από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι κακώς κατέβαλαν στο ΔΕΣΜΗΕ το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ-κάλυψη κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών) από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να πουλήσουν ηλεκτρικό σε καταναλωτές των νησιών.

Σε ερωτήσεις για το πότε θα επιστραφούν τα σχετικά ποσά (ανέρχονται σε περίπου 89 εκατομμύρια) στους πελάτες τους, από όπου τα παρακράτησαν, η παριστάμενη νομική σύμβουλος του fund κ. Γλυκερία Σιούτη (πρώην νομική σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου), υποστήριξε ότι η εταιρεία θα μελετήσει το θέμα, για την επιστροφή μέρους του ποσού, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

Ωστόσο ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Αγγελόπουλος, ήταν περισσότερο σαφής υποστηρίζοντας ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν. Σύμφωνα εξ άλλου με τους νομικούς του fund η απόφαση του ΣτΕ είναι εκτελεστή και ακυρώνει την υπουργική απόφαση για τις χρεώσεις ΥΚΩ, καθώς αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.
 
Όπως δε είπαν, ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές, να παρέμβουν προκειμένου ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ να επιστρέψουν τα ποσά στις δύο εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v