Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Σε κίνδυνο η συγχώνευση Eurobank - Alpha

Περισσότερη αρνητική για τη Eurobank είναι η στασιμότητα που υπάρχει στο μέτωπο της συγχώνευσης με την Alpha Bank, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's Investors Service στο τελευταίο Weekly Credit Outlook.

Moody΄s: Σε κίνδυνο η συγχώνευση Eurobank - Alpha
Οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας θέτουν σε κίνδυνο την προτεινόμενη συγχώνευση, η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's Investors Service στο τελευταίο Weekly Credit Outlook.

Σύμφωνα με την ανάλυση, εφόσον η ζημία από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι 3,8 δισ. ευρώ περίπου για την κεφαλαιακή βάση της Eurobank και 1,6 δισ. ευρώ για την Alpha.

Όπως επισημαίνουν, η εξέλιξη είναι αρνητική (credit negative) και για τις δύο τράπεζες, αλλά περισσότερο για τη Eurobank, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η συνολική έκθεση της Eurobank στο ελληνικό κρατικό χρέος, αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια (και οι προνομιούχες υπέρ του δημοσίου 950 εκατ. ευρώ), είναι 7,3 δισ. ευρώ, ενώ της Alpha 3,9 δισ. ευρώ (με προνομιούχες 940 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, οι αναλυτές της Moody's επισημαίνουν τις διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις των δύο τραπεζών και εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ώστε αυτή η συμφωνία να προχωρήσει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, υπονομεύοντας τα οφέλη που θα είχαν οι δύο τράπεζες, συμπεριλαβανομένης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχε προεξοφληθεί με τη συμμετοχή των επενδυτών από το Κατάρ.

Αν η συμφωνία καταρρρεύσει, τότε η Moody's εκτιμά ότι και οι δύο τράπεζες, μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες, θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για επανακεφαλαιοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των πιθανών ζημιών από το PSI+.

Η Moody's αξιολογεί την Alpha Bank με Caa2 negative; E/Caa3 stable και τη Eurobank με Caa2 negative; E/Caa3 stable.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v