Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο 9μηνο

Διεύρυνση εμφάνισε κατά το εννεάμηνο 2004 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και διαμορφώθηκε στα 18,79 δισ. ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε έως τα 2,96 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ.

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο 9μηνο
Διεύρυνση εμφάνισε κατά το εννεάμηνο 2004 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και διαμορφώθηκε στα 18,79 δισ. ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε έως τα 2,96 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Για το μήνα Σεπτέμβριο το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε νέα διεύρυνση έως τα 2,28 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 176,7 εκατ. ευρώ έναντι ελλειμμάτων τα δύο προηγούμενα έτη.

Η θετική εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο αποδίδεται κυρίως στη σημαντική ανόδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, ενώ η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται αφενός στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και αφετέρου στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, η οποία αντανακλά τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Σε ό,τι αφορά το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το Σεπτέμβριο του 2004 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων καταγράφηκαν δύο αξιοσημείωτες κινήσεις: πρώτον, εκροή 68 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την Γερμανός ΑΒΕΕ της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν και, δεύτερον, εισροή 55 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της εξαγοράς της Κωτσόβολος Α.Ε. από την Dixons.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, ύψους 1.585 εκατ. ευρώ, για τοποθετήσεις κυρίως σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, αντισταθμίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την εκροή κεφαλαίων, ύψους 1.177 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων και χρηματοοικονομικά παράγωγα.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2004 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 1.013 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έφθασαν τα 386 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η καθαρή εισροή στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων να διαμορφωθεί σε 626 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2004 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v