Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη

Μόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ αν είναι νομικά και εφόσον αυτά είναι βεβαιωμένα έως 31 Δεκεμβρίου 2011, μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη
Μόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ αν είναι νομικά πρόσωπα και εφόσον αυτά είναι βεβαιωμένα έως 31 Δεκεμβρίου 2011, μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην οποία οι δόσεις από 60 (στην αρχική μορφή της ρύθμισης) καθηλώνονται σε 24.

Οι αλλαγές καταγράφονται σε τροπολογία που κατατέθηκε ως προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, μετά από την απαίτηση της τρόικας για απόσυρση της αρχικής ρύθμισης.

Οι πιέσεις της τρόικας οδήγησαν τελικά σε ουσιαστικές αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες:

1. εφόσον ζητείται η καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε πάνω από 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία πληρωμής.

2. στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

3. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής, παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη σε βάρος υπευθύνων.

4. Με τη σχετική υπουργική απόφαση δεν μπορεί να διευρυνθεί το βασικό πεδίο εφαρμογής της διάταξης που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αποκλειστικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011 αλλά μόνο η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ( έως 29 Φεβρουαρίου αρχικά).

Με άλλη τροπολογία αναφορικά με το τέλος που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ ορίζεται ότι οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν καταβάλει την οφειλή τους θα γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει προηγουμένως εντολή από το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v