Τράπεζες: “Γκραν γκινιόλ” για τις κοινές μετοχές

Η εμμονή Παπανδρέου, τα μπρος - πίσω Βενιζέλου και η αντίδραση των τραπεζών. Κρατική βοήθεια μόνο για τη ζημία από ομόλογα ζητούν οι τράπεζες. Γιατί προκρίνονται τα μετατρέψιμα δάνεια.

Τράπεζες: “Γκραν γκινιόλ” για τις κοινές μετοχές
Σε γκραν γκινιόλ εξελίσσεται το θέμα των ανταλλαγμάτων που θα λάβει το δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες, μετά την εμμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε κοινές μετά ψήφου μετοχές.

Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει «με κοινές, πραγματικές, και όχι με προνομιούχες μετοχές», συμπληρώνοντας: «Σε αυτήν τη θέση να εμμείνουμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει σημαία το θέμα των κοινών, μετά ψήφου, μετοχών, συνδέοντάς το μάλιστα -πολύ προσεκτικά πάντα- με τα συμφέροντα που κατά τον ίδιο τον πολέμησαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στη χθεσινή του ομιλία τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστούν οι κοινές μετοχές, ώστε να αποτραπεί το γεγονός να χρηματοδοτούν οι τράπεζες «φούσκες», όπως κάποια εκδοτικά συγκροτήματα, και όχι την πραγματική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών πέταξε, για άλλη μία φορά, την μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να τοποθετηθεί καθαρά επί του θέματος.

Η τοποθέτησή του, δε, κάλυψε όλα τα πιθανά «γούστα», αφού δήλωσε ότι προτιμά τις προνομιούχες, πρέπει όμως να εκδοθούν κοινές μετά ψήφου και να νομοθετήσει η βουλή για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκεί τα δικαιώματά του το δημόσιο!

Ειδικότερα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη μέθοδο που θα επιλεγεί αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι θα προτιμούσε να διενεργηθεί απευθείας από τον EFSF με προνομιούχες μετοχές, ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος.

Αν δεν συμβεί αυτό και ο ελληνικός λαός αναλάβει το βάρος, τότε θα πρέπει κατά τον ίδιο να εκδοθούν κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

«Πρέπει ο λαός να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτές "φυσικά" έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο, αλλά επίσης συμπλήρωσε ότι τον τρόπο με τον οποίον θα ασκεί το δημόσιο τα δικαιώματά του ως μετόχου «θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά», συμπληρώνοντας ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός.

Πολιτικές κορόνες, αναζητείται modus operandi

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ημερών, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε άνευ αντικειμένου τη συζήτηση για προνομιούχες καθώς δεν συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Ξέχασε βεβαίως να σημειώσει ότι οι προνομιούχες που εκδόθηκαν με τον νόμο Αλογοσκούφη προσμετρώνται στο Core Tier I μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν!

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την ανακεφαλαιοποίηση με εργαλεία άνευ ψήφου, όπως ζητά η τρόικα, αρκεί να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα υψηλή σταθερή απόδοση αν πρόκειται, για παράδειγμα, για μετατρέψιμο ομολογιακό.

Στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για πολιτικές κορόνες, την ώρα όπου αναζητείται ένα modus operandi ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με αμοιβαίο όφελος για τους ιδιώτες μετόχους τους και το δημόσιο.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν χρόνο όπου ο μεν Παπανδρέου αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο δε Βενιζέλος διεξάγει προεκλογικό αγώνα για την ανάδειξή του στη θέση του αρχηγού. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, όπου επιδιώκονται να κερδηθούν εντυπώσεις, ενώ οι πραγματικές θέσεις κρύβονται πίσω από γκρίζες διατυπώσεις.

Κρατική βοήθεια μόνο για ομόλογα, όχι για προβλέψεις

Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, κάνοντας ένα βήμα πίσω, αποδέχονται να επιτρέπεται η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόνο για κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Για κεφαλαιακές ανάγκες που οφείλονται στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα, ή συνδέονται με τη διαχείριση και την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων, δέχονται να μην υπάρξει κρατική βοήθεια.

Οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να καλύπτονται είτε από αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, είτε από τη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

Ως αντάλλαγμα ζητούν και έχουν τη συμπαράσταση της τρόικας κι η ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διενεργηθεί είτε με κοινές μετοχές άνευ ψήφου είτε με έκδοση μετατρέψιμου δανείου.

Η έκδοση μετατρέψιμου δανείου κρίνεται η προσφορότερη περίπτωση γιατί εξασφαλίζει για τις τράπεζες δικαίωμα εξαγοράς στη λήξη του και σταθερή απόδοση στο ταμείο. Αν δεν ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς, το δάνειο μετατρέπεται σε κοινές μετοχές υπέρ του ταμείου.
Επιπρόσθετα, δέχονται το μετατρέψιμο δάνειο να έχει τα χαρακτηριστικά των CoCos (Contingent Convertibles). Να μετατρέπονται, δηλαδή, υποχρεωτικά σε μετοχές, εφόσον τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προσδιορισμένο όριο.

Οι τραπεζίτες δέχονται να συζητήσουν, όπως έγραψε το Euro2day, υψηλότερη σταθερή απόδοση της τάξης του 7% - 8%, εφόσον πρόκειται για μετατρέψιμα δάνεια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες καταβάλλουν ήδη τόκο 10% ετησίως για τις προνομιούχες μετοχές που έχει εκδώσει το δημόσιο, το οποίο έχει κάνει ήδη απόσβεση του 30% του ποσού που είχε χορηγήσει με τον νόμο Αλογοσκούφη το 2008.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v