Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Προσφυγή Σωματείων για "βαρέα & ανθυγιεινά"

Στο ΣτΕ προσέφυγαν έντεκα Σωματεία Εργαζομένων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Εργασίας βάσει της οποίας καθορίστηκαν από 1/2012 τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται "βαρέα και ανθυγιεινά".

ΣτΕ: Προσφυγή Σωματείων για βαρέα & ανθυγιεινά
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έντεκα Σωματεία Εργαζομένων ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Εργασίας βάσει της οποίας καθορίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2012 τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται "βαρέα και ανθυγιεινά".

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση από τον κατάλογο εξαιρούνται κάποιες ειδικότητες οι οποίες παγίως συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή την κατηγορία.
 
Τα Σωματεία των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς (απορρυπαντικών, χρωμάτων, ελαστικών, πλαστικών, αρτοποιίας, υαλουργίας και των χειριστών κινηματογραφικών μηχανημάτων) προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υπογραμμίζοντας οτι η υπουργική απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, όπως και στα άρθρα 21 και 22 που προστατεύουν την εργασία και την οικογένεια.

Παράλληλα, υποστηρίζουν οτι είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Ν. 3863/2010, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v