Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται δίωξη Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο Proton

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται το πόρισμα του εισαγγελέα αναφορικά με επισφαλή δάνεια 700 εκατ. που δόθηκαν από την Proton Bank σε εταιρείες άμεσων ή έμμεσων συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Έρχεται δίωξη Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο Proton
Τις προσεχείς ημέρες, και σε κάθε περίπτωση εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται το πόρισμα του εισαγγελέα πρωτοδικών Γ. Δραγάτση, ο οποίος προ δύο ημερών έκλεισε την προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί επί σειρά μηνών αναφορικά με επισφαλή δάνεια συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από την Proton Bank σε εταιρείες άμεσων ή έμμεσων συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το 2010, δηλαδή την περίοδο όπου εκείνος μετείχε στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα που συντάσσει ο εισαγγελικός λειτουργός και θα απευθύνεται στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, θα ζητεί την άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκομένων.

Η προκαταρκτική έρευνα του κ. Δραγάτση ολοκληρώθηκε χωρίς την ανωμοτί κατάθεση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος έλαβε συνολικά έξι προθεσμίες προκειμένου να δώσει τις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν.

Πέραν των δύο πρώτων προθεσμιών, οι λοιπές ζητήθηκαν λόγω των διαπραγματεύσεων (σ.σ.: που τελικώς ναυάγησαν) για επιστροφή μέρους των χρημάτων στην τράπεζα.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της έρευνας, πλην του επιχειρηματία, κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου 30 ακόμη πρόσωπα, μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων και του (τότε) Δ.Σ. της Proton Bank, καθώς και ιδιώτες στους οποίους φέρεται να κατέληγαν κάποια δάνεια.

Τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται ο Λ. Λαυρεντιάδης αλλά και κατά περίπτωση οι λοιποί ύποπτοι αφορούν, μεταξύ αλλων, τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης επρόκειτο να καταθέσει την περασμένη Δευτέρα στον κ. Δραγάτση, ωστόσο αντί αυτού εμφανίστηκαν οι δικηγόροι του οι οποίοι ζήτησαν νέα προθεσμία είκοσι τεσσάρων ωρών, επικαλούμενοι τη διαπραγμάτευση που βρισκόταν σε εξέλιξη με την Proton Bank για επιστροφή ποσού 393 εκατ. ευρώ.

Τελικώς, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Λ. Λαυρεντιάδη και της νέας διοίκησης της Proton Bank γιατί υπήρξε διαφωνία στον τρόπο και στον χρόνο καταβολής του οφειλόμενου ποσού.

Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να παραχωρήσει νέα προθεσμία στον Λ. Λαυρεντιάδη και έκλεισε  την έρευνα.

Συνολικά, τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank προς εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο επιχειρηματίας έχει επιστρέψει 51 εκατ.

Εν τω μεταξύ, σε βάρος του έχουν καταθέσει μήνυση τόσο η παλαιά όσο και η νέα (αυτή που προέκυψε μετά την εκκαθάριση) Proton Bank ζητώντας την αποπληρωμή των χρεών που προέκυψαν από τις δανειοδοτήσεις εταιρειών άμεσων ή έμμεσων συμφερόντων του.

Όπως έχουν γνωστοποιήσει η παλαιά αλλά και η νέα Proton Bank, προτίθενται να παραστούν ως πολιτικώς ενάγουσες στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v