Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Χωρίς νέα εγγύηση οι πελάτες Energa, Η.Power

Η ΔΕΗ δεν θα ζητά νέα εγγύηση από τους πρώην πελάτες της Energa και της Hellas Power, τους οποίους και θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου. Τι αποφασίστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ: Χωρίς νέα εγγύηση οι πελάτες Energa, Η.Power
Η ΔΕΗ δεν θα ζητά νέα εγγύηση από τους πρώην πελάτες της Energa και της Hellas Power, τους οποίους και θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου.

Το θέμα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την αφαίρεση από τις δύο εταιρείες του δικαιώματος να εκπροσωπούν καταναλωτές, διευθετήθηκε με γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η Αρχή προχώρησε και σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος ώστε να προδιαγράψει τον ρόλο της ΔΕΗ ως προμηθευτή τελευταίου καταφύγιου με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών των οποίων ο προμηθευτής κρίθηκε αφερέγγυος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Συγκεκριμένα, με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί και το υπουργείο ΠΕΚΑ θα επικυρώσει τη γνωμοδότηση αυτή με υπουργική απόφαση. "Ο προμηθευτής τελευταίου καταφύγιου (σ.σ.: η ΔΕΗ) δεν μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από τους πελάτες στους οποίους προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια με την ιδιότητά του αυτήν".

Η γνωμάτευση αυτή στηρίχθηκε στην πρόβλεψη του πρόσφατου νόμου 4001/2011, σύμφωνα με την οποία "ο προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου… υποχρεούται να προμηθεύει πελάτες, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτή, λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους και όχι των πελατών".

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ στην απόφασή της, με την ενεργοποίηση της παραπάνω διάταξης, ο προμηθευτής που έχει οριστεί προμηθευτής τελευταίου καταφύγιου δρα αυτόματα ως εκπρόσωπος φορτίου όλων των πελατών που μεταφέρονται από τον προηγούμενο προμηθευτή, έως ότου οι πρώτοι είναι σε θέση να υπογράψουν σύμβαση με άλλον προμηθευτή της επιλογής τους, και για μέγιστο διάστημα 3 μηνών.

Επίσης, σύντομα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα των εγγυήσεων που έχουν εισπράξει οι δύο εταιρείες από τους πελάτες τους και το οποίο βρίσκεται δεσμευμένο στα ταμεία τους, μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε πολύ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και κανονικά θα πρέπει να επιστραφεί στους πρώην πελάτες των δύο εταιρειών.

Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει και η ΔΕΗ, η οποία θα απαντά στα ερωτήματα που έχουν προκύψει μεταξύ των 250.000 πρώην πελατών της Energa και της Hellas Power.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί

Τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στην αγορά λιανικής εκφράζουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το φιάσκο με τους δύο μεγαλύτερους εναλλακτικούς προμηθευτές, πέραν των άλλων προβλημάτων που προκαλεί, δυσφημεί την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), σημειώνεται μεταξύ άλλων: "Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες από τις οποίες ήδη έχουν αποδώσει καρπούς.

Έτσι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάπτυξη βιώσιμου και υγιούς ανταγωνισμού στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε.

Τα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν στην ανάκληση άδειας των δύο μεγαλύτερων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, πλήττουν την εικόνα της αγοράς και αμαυρώνουν τις εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από όλους τους θεσμικούς φορείς, αλλά και από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που με υπευθυνότητα δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή.

Θα ήταν άδικο τα γεγονότα αυτά να αναχαιτίσουν την πορεία της απελευθέρωσης, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ή να πλήξουν την αξιοπιστία των θεσμών, ιδίως εφόσον τα αντανακλαστικά των φορέων που διαχειρίζονται και εποπτεύουν την αγορά ηλεκτρισμού (ΔΕΣΜΗΕ - ΡΑΕ - ΥΠΕΚΑ) φαίνεται ότι λειτούργησαν ικανοποιητικά, καταφέρνοντας να περιορίσουν την επίδραση των γεγονότων αυτών στην ομαλή λειτουργία της.

Ο ΕΣΑΗ, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποδείξει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία τους, αλλά και τη δέσμευσή τους για μακροχρόνια δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, υλοποιώντας επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα ήθελε να εκφράσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών-μελών του προς τη ΡΑΕ, τον ΔΕΣΜΗΕ και την αρμόδια πολιτική ηγεσία και να επικροτήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v