Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup για Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου

Επιπλέον μέτρα έως 4,5 δισ. ευρώ καλείται να παρουσιάσει η χώρα. Ανοικτό είναι το θέμα της υπαγωγής των ομολόγων της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους, σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος. Eurogroup τη Δευτέρα για την Ελλάδα.

Eurogroup για Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου
Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα γίνει νέα σύνοδος του Eurogroup για την Ελλάδα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με το PSI, ο υπουργός τόνισε ότι "βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι δυο διαδικασίες, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, αλληλεξαρτώνται. "Τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπαχθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι αρμόδια για αυτό είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο euro-working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αναφορικά με το ζήτημα του 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.
 
Επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ θέλει η τρόικα

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου διευκρίνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται με την τρόικα αυτό το διάστημα, αφορά στις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).

Τα μέτρα αυτά, που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο (stuff agreement), θα πρέπει να παρουσιαστούν τελικά, όπως είχε γράψει το euro2day, σε επίπεδο υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πρώτη φάση ακριβώς για να "τρέξει" το PSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v