Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική η Alpha για τις ελληνικές εξαγωγές

Από τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών προκύπτει ότι η αύξηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, διαπιστώνει η Alpha Bank.

Θετική η Alpha για τις ελληνικές εξαγωγές
Από τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών προκύπτει ότι η αύξηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρά το εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και τα σημαντικά εμπόδια που  αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις, διαπιστώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Μάλιστα οι εξαγωγές αυξάνουν με ταυτόχρονη ταχεία πτώση και υποκατάσταση και των εισαγωγών εκτός των καυσίμων ως αποτέλεσμα της βελτίωσης που σημειώνεται στην ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ανταγωνιστικότητα των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα αυξάνεται ταχέως τα τελευταία τρία έτη, με την πραγματική εσωτερική υποτίμηση να υπερβαίνει το 15% στην περίοδο 2010-2012, παρά τη μεγάλη, και  σε μεγάλο βαθμό αναίτια, πτώση του ΑΕΠ στην περίοδο αυτή.

Η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και στην πτώση των εισαγωγών και συνεπάγεται την ικανοποιητική θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ.

Αυτές οι ικανοποιητικές εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας μπορεί να συνδυαστούν από το 2012 με την σταδιακή σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης, κυρίως με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά την υλοποίηση του PSI plus και με την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 με την αποτελεσματική απορρόφηση των αντιστοιχούντων κοινοτικών επιχορηγήσεων ύψους άνω των € 15 δις το 2012- 2014.

Επιπλέον, σημαντική συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων (εγχώριων και ξένων) και στην ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις καθώς και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που ήδη προωθούνται συστηματικά από το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v