Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VDSL: Κοινό μέτωπο από τέσσερις εναλλακτικούς

Κοινό μέτωπο για το θέμα του VDSL συστήνουν τέσσερις εναλλακτικοί πάροχοι, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την ΕΕΤΤ να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τους για τη ρύθμιση της χονδρικής διάθεσης VDSL υπηρεσιών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
VDSL: Κοινό μέτωπο από τέσσερις εναλλακτικούς
Κοινό μέτωπο για το θέμα του VDSL συστήνουν τέσσερις εναλλακτικοί πάροχοι (Forthnet, Ηellas online, On Telecoms, Wind), οι οποίοι με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τους για τη ρύθμιση της χονδρικής διάθεσης VDSL υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνεται από πηγές προσκείμενες σε αυτούς, η απόφαση της έγκρισης των τιμών χονδρικής διάθεσης από την πλευρά της ΕΕΤΤ ευνοεί τη μονοπωλιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας VDSL, οδηγώντας την αγορά χρόνια πίσω, στην εποχή του χαλκού και των δύο παρόχων, υποχρεώνοντας με τον τρόπο αυτόν τους συνδρομητές να επιστρέφουν στο δίκτυο και στο πάγιο του ΟΤΕ.

Η έγκριση των τιμών χονδρικής διάθεσης της υπηρεσίας από τον ρυθμιστή χαρακτηρίζεται πρόωρη καθώς, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, δεν έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικά ρυθμιστικά θέματα για την εμπορική διάθεση της υπηρεσίας που άπτονται άμεσα της παροχής VDSL υπηρεσιών, όπως η διάθεση ισχύος στο ακραίο δίκτυο, η εν εξελίξει διαβούλευση για την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ για την παροχή Υπηρεσιών Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης (Χ.Ε.Π. - RΒΟ).

Επίσης, από την πλευρά των τεσσάρων παρόχων, επισημαίνεται πως η παντελής έλλειψη υλοποίησης και προσφοράς Quality of Service στην προσφερόμενη υποδομή από τον ΟΤΕ καθιστά αδύνατη την όποια πιθανή εφαρμογή προς τους δυνητικούς χρήστες και συνδρομητές υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, video on demand, VPN, cloud computing κ.λπ.

Επειγόντως συμπληρωματικές ρυθμίσεις

Ειδικότερα, οι τέσσερις εταιρείες, με στόχο, όπως επισημαίνουν, να μην απαξιωθούν επενδύσεις ύψους 2 δισ. που έχουν υλοποιηθεί, ζητούν επειγόντως να προχωρήσουν συμπληρωματικές ρυθμιστικές ενέργειες, για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω VDSL, ώστε να αποφευχθούν βασικά προβλήματα όπως:

-Παρεμβολές στις υφιστάμενες υπηρεσίες ADSL: Ζητείται ρύθμιση της υπηρεσίας VDSL, ώστε να λειτουργεί με κανόνες υπό το πλαίσιο ενός Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης, για την αποφυγή παρεμβολών στις ήδη υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ADSL, και την ποιότητα υπηρεσίας που οι καταναλωτές λαμβάνουν.

-Δικαίωμα επιλογής καταναλωτή για χρήση VDSL χωρίς αλλαγή παρόχου τηλεφωνίας: Οι πάροχοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παροχής του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω VDSL, όπως τηλεφωνία, IPTV, video on demand, cloud computing, όπως γίνεται και σήμερα με την ADSL σύνδεση. Αντίστοιχα, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα χρήσης ενός παρόχου για το σύνολο των υπηρεσιών φωνής και δεδομένων στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας, όπως γίνεται και σήμερα.

-Υλοποίηση προσφοράς ποιότητας υπηρεσιών (Quality of Service) στο VDSL. Με τη μέχρι σήμερα ρύθμιση, η μόνη υπηρεσία που μπορεί να παρασχεθεί πάνω από VDSL κύκλωμα είναι το internet. Το ζητούμενο, επισημαίνουν οι τέσσερις εταιρείες είναι να παρέχεται η δυνατότητα Quality of Service, δηλαδή ο κάθε πάροχος να μπορεί να επιλέγει την κατάλληλη υπηρεσία ώστε να είναι τεχνικά εφικτή η προσφορά στον συνδρομητή του συνδυασμού υπηρεσιών που τελικά αυτός επιθυμεί.

Στάση αναμονής από τον ΟΤΕ

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του VDSL αναμένονται, αν μη τι άλλο, με ενδιαφέρον, καθώς το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια υπόθεση που τώρα ανοίγει. Ο ΟΤΕ, όπως ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μ. Τσαμάζ, αναμένει να εγκριθούν οι τιμές λιανικής από την ΕΕΤΤ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το μέλλον, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, ο Μ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εναλλακτικούς παρόχους, τους οποίους κατηγόρησε για ανυπαρξία επενδύσεων.

Διάθεση υπηρεσιών από τη CYTA

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι υπηρεσίες VDSL, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, διαθέτει ήδη η Cyta, προσφέροντας ταχύτητα σύνδεσης μέχρι και 50 Mbps, με την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής βρίσκεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο. Η Cyta προσφέρει την υπηρεσία σε περισσότερες από 25 πόλεις της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε -περιορισμένο- αριθμό νοικοκυριών να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία VDSL2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v