Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Η ανταρσία βουλευτών ΠΑΣΟΚ και η απουσία βουλευτών Ν.Δ. οδήγησαν σε καταψήφιση του άρθρου για τα φαρμακεία. Σε δοκιμασία η κυβέρνηση. Αιχμές για συντεχνίες από το Μαξίμου. Το θρίλερ στη Βουλή και η ήττα Λοβέρδου.

Πλήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Σκηνές θρίλερ χθες στη βουλή στην ψήφιση κρίσιμων άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Βουλευτές από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έλαμψαν διά της απουσίας τους ή αρνήθηκαν να ψηφίσουν κρίσιμα άρθρα.

Αποτέλεσμα ήταν να μην περάσει το άρθρο που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και να γίνει μάχη για την υπερψήφιση άλλων σημείων του νόμου που αφορούν τους δικηγόρους, τις συντάξεις και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.


Λοβέρδος: Θα σεβαστώ την απόφαση της βουλής για τα φαρμακεία

Πίσω δείχνει να κάνει το υπουργείο Υγείας ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μετά την καταψήφισή της χθες από τη βουλή.

Μιλώντας στο Real FM, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της βουλής, ενώ αποκάλυψε ότι του προτάθηκε από βουλευτές να αποσύρει τη διάταξη για την οποία υπήρχε αντίδραση λόγω τόσο του περιεχομένου της όσο και της επείγουσας διαδικασίας με την οποία εισήλθε η τροποποίηση.


Οι σκηνές θρίλερ στη βουλή

Σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση δίνει κρίσιμη μάχη για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προβληθεί ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα δύο κρίσιμα θέματα, οι χθεσινές εξελίξεις είναι σαφές πλήγμα για εκείνη.

Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο κοινοβούλιο περιμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στον Λουκά Παπαδήμο.

Έντονη ήταν και η ενόχληση του Μαξίμου, κύκλοι του οποίου διέδιδαν πως ανέμεναν διαρροές αφού τα συγκεκριμένα άρθρα αφορούν ισχυρές συντεχνίες (δικηγόρους κ.ά.), όμως δεν ήταν αναμενόμενο αυτές να έχουν τόσο ισχυρή επιρροή στους βουλευτές.

Οι τελευταίοι έβγαλαν «κόκκινο» στο άρθρο 29 για τα φαρμακεία: σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών, υπέρ τάχθηκαν 101, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν παρόντες. Έτσι αυτό καταψηφίστηκε. Η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία επί του συγκεκριμένου.

Για το συγκεκριμένο άρθρο εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες, που σχετίζονται με την τακτική που ακολούθησε ο Α. Λοβέρδος φέρνοντάς το προς ψήφιση την τελευταία στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν να πουν «όχι» σε περισσότερα του ενός άρθρα. Στη Ν.Δ. οι διαφωνούντες επέλεξαν ως επί το πλείστον την τακτική της απουσίας, ώστε να μην ταχθούν κατά της γραμμής του κόμματος και να μη συναινέσουν σε άρθρα.

Σύμφωνα με το Βήμα, μεταξύ των περισσότερων από 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ονόματα όπως: Π. Μπεγλίτης, Βάσω Παπανδρέου, Απ. Κακλαμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Σαλαγιάννης, Δ. Λιντζέρης, Δ. Κουσελάς, Άντζελα Γκερέκου, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Ν. Τσώνης, Πέμη Ζούνη, Ι. Βούρος κ.ά.

Τα κρίσιμα άρθρα

Με άνετη πλειοψηφία εγκρίθηκε το άρθρο 4 που αφορά συγχωνεύσεις στον δημόσιο τομέα. Το ίδιο συνέβη και με το άρθρο 5 για την απελευθέρωση των φορτηγών και με το άρθρο 7 για τη διαχείριση περιουσίας του δημοσίου. Χωρίς μεγάλες απώλειες πέρασαν και τα άρθρα που σχετίζονται με συγχωνεύσεις εταιρειών και με την ακίνητη περιουσία του κράτους.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με το επόμενο άρθρο που αφορά τη δυνατότητα σύστασης εταιρειών από δικηγόρους, επάγγελμα που υπερεκπροσωπείται στη βουλή. Μόνο 170 βουλευτές ήταν υπέρ, 83 κατά και 11 ψήφισαν "παρών".

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για την περικοπή απολαβών συνταξιούχων, όπου συνολικά τα «όχι» ήταν 74 και τα "παρών" 11. Το άρθρο πάντως υπερψηφίστηκε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v