Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινό μνημόνιο με υπογραφές πολιτικών αρχηγών

Προσωρινό μνημόνιο με τις υπογραφές όλων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση απαιτεί σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έξι ημερών η τρόικα για να προχωρήσει το «κούρεμα» του ελληνικού εμπορεύσιμου δημοσίου χρέους.

Προσωρινό μνημόνιο με υπογραφές πολιτικών αρχηγών
Προσωρινό μνημόνιο με τις υπογραφές όλων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση απαιτεί σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έξι ημερών η τρόικα. Έτσι θα προχωρήσει το «κούρεμα» του ελληνικού εμπορεύσιμου δημοσίου χρέους των 206 δισ. ευρώ με εθελοντικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα και θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός της βιωσιμότητάς του. Το θέμα αγγίζει πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι θα συνιστούν σοκ για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Για πρώτη φορά, όμως, φαίνεται ότι το άγχος για επαναφορά στην ανάκαμψη, ιδίως υπό το βάρος των δυσμενέστερων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, δημιουργεί το έδαφος για παρεμβάσεις και στο μέτωπο της φορολογίας, στην αντίθετη από τη μέχρι σήμερα κατεύθυνση της ανελέητης φοροαφαίμαξης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζιτών εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και στην ελληνική κυβέρνηση για το «κούρεμα» με επιτόκιο κάτω από 4%, ενώ η κυβέρνηση την κατάλληλη χρονική στιγμή θα καταθέσει στη βουλή και το νομοσχέδιο για τα Collective Action Clauses, το οποίο είναι ήδη έτοιμο.
 
Η δημόσια πρόταση προς τους ιδιώτες αναμένεται το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου και το σκέλος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI+, μετά και το πράσινο φως του eurogroup, φαίνεται σχετικά το πιο εύκολο.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι στο μέτωπο του προσωρινού μνημονίου, το οποίο θα πρέπει να έχει υπογραφεί, με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, έως τη σύνοδο κορυφής στις 30 Ιανουαρίου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. «Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο πρόγραμμα είναι οι πολιτικές δεσμεύσεις», είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις».

Οι υπογραφές των πολιτικών αρχηγών, σε αντιδιαστολή με τις αντίστοιχες απαιτήσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης, αυτήν τη φορά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία γιατί θα δεσμεύουν τη χώρα, χωρίς δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές, για τα επόμενα χρόνια, με αντάλλαγμα τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα όμως που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι σκληρά.

Ευθέως στο τραπέζι τίθενται ζητήματα παρεμβάσεων στον 13ο και στον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, συλλογικών συμβάσεων αλλά και απολύσεων στο δημόσιο, την ώρα όπου η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμφωνήσει για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% (μεσοσταθμικά), απαίτηση που παραμένει εκ των ων ουκ άνευ.

«Γλυκαντικό» στα νέα σκληρά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών εκτιμάται πως μπορεί να είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακή διάσταση.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ν.Δ. (Γιάννης Βρούτσης) και του ΛΑΟΣ (Αλέκος Χρυσανθακόπουλος), με αντικείμενο τις αλλαγές στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v