Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για ΕΒΕΤΑΜ

Δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για ΕΒΕΤΑΜ
Δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ανάπτυξης, Δ. Σιούφας.

Ο διαγωνισμός, όπως αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή, ματαιώνεται ως άγονος.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (17 Νοεμβρίου) σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Νάκος, υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Γεώργιος Σούρλας, αντιπρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζέτα Μακρή, κυρία Ροδούλα Ζήση, κ. Νικόλαος Γκατζής, o γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΒΕΤΑΜ κ. Αλέξανδρος Περιβολάρης.

Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που έλαβε τη σχετική απόφαση, αποτελείται από τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ως πρόεδρο, κ. Δημήτρη Σιούφα, υπουργό Ανάπτυξης, ως αντιπρόεδρο, και κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ως μέλος.

Βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό δημόσιο με 58,7%, ενώ τη μετοχική της σύνθεση συμπληρώνουν η ΕΛΣΙ με 11,56%, ο ΕΟΜΜΕΧ με 10,32%, η ΔΕΗ με 7,43%, ο Ομιλος Βιοχάλκο με 9,27% (Σιδενόρ με 2,75%, ΕΛΒΑΛ με 2,06%, Sovel με 1,91%, Χαλκόρ με 1,38% κ.ά.). Να σημειωθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΕΤΑΜ μικρό ποσοστό συμμετοχής έχουν και οι ΕΛΒΟ, Εξάλκο, Albio Βιοκαρπέτ, ΕΑΒ κ.ά.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, οι λόγοι ματαίωσης της αποκρατικοποίησης είναι οι ακόλουθοι:

1. Δεν εκρίθη ικανοποιητικό το τίμημα, ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

2. Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, του οποίου κύριος μέτοχος είναι η ΕΒΕΤΑΜ, έχει χρηματοδοτηθεί από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με το ποσό του 1.252.000 ευρώ. Τυχόν ιδιωτικοποίηση θα αναστείλει τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας. Αυτό αντίκειται στους κανονισμούς της Ε.Ε. περί επιλεξιμότητας δαπανών, για αλλαγή της φυσιογνωμίας της επιχορηγηθείσας εταιρείας πριν από την παρέλευση πενταετίας.

3. Δεν χρηματοδοτείται, άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει συνεχή οικονομική ανάπτυξη, με κερδοφόρα αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

4. Είναι ο μοναδικός κρατικός διαπιστευμένος φορέας που δραστηριοποιείται με αμεροληψία και ανεξαρτησία σε ελέγχους και επιθεωρήσεις, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του πολίτη.

5. Πολλοί από τους μεγάλους πελάτες είναι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΕΛΟΤ, ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΕΑΒ κτλ), που προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις έργων, εξαιτίας του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΒΕΤΑΜ.

6. Συμμετέχει με εντολή της εισαγγελικής αρχής, ως πραγματογνώμονας, στην έκδοση πορισμάτων, σε περιπτώσεις ατυχημάτων στη βιομηχανία.

Επίσης, επεσημάνθη ακόμη ότι η ΕΒΕΤΑΜ:

* Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών προς τη βιομηχανία.

* Συμμετέχει στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων ελληνικών και ευρωπαϊκών στον τομέα της εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας.

Από την ίδρυση της εταιρείας το 1985 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών είναι θετικά και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αξίζει τον κόπο να υποβοηθηθεί η επιχειρηματικότητα, με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, των Καινοτόμων Ιδεών και των Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Φορέων, με την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας θα εκπονηθεί εντός των προσεχών μηνών, με επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο κ. Σιούφας επεσήμανε ακόμη ότι ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Ιωάννης Πρίντζος, ο δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όλο το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαίωναν τη στήριξη τους στην εταιρεία αλλά και στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να λάβει τη συμφέρουσα για την οικονομία και την Έρευνα και Τεχνολογία απόφαση.

Ακόμα, ο κ. Σιούφας ευχαρίστησε τους πολιτικούς του Νομού Μαγνησίας και τους φορείς του Νομού, για την υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησαν για ένα τόσο μεγάλο θέμα και για τη Μαγνησία και για τη Θεσσαλία και για τη Χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v