Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτημα αντικατάστασης των Πεπόνη-Μουζακίτη

Ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Αίτημα αντικατάστασης των Πεπόνη-Μουζακίτη
Ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη απέστειλε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Οι δύο εισαγγελείς είχαν υποβάλει την παραίτησή τους μετά από καταγγελίες περί οχλήσεων στο έργο τους. Οι ισχυρισμοί τους διερευνήθηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, ο οποίος και τις έθεσε στο αρχείο.

Στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμησή της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα . Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από γκρίζες, νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στον βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Θέτω υπόψη σας όλα τα παραπάνω, μαζί με τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου, και παρακαλώ να τεθούν υπόψη των μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και σε περίπτωση που αποφασίσετε θετικά, να ορίσετε δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία, που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».

Αναφερόμενος στους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει:

«Αμφισβητούν την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής εξουσίας. Αμφισβητούν επίσης την παροχή δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θεωρούν τη σχετική θεσμική πρόταση προσβολή στο πρόσωπό τους και 'επιχείρηση απαλλαγής από την παρουσία τους'».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v