Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Ζητά να εξεταστεί ο Αν. Γεωργίου

Αίτημα με το οποίο ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες διόγκωσης του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ απηύθυνε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γεωργίου.

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Ζητά να εξεταστεί ο Αν. Γεωργίου
Αίτημα με το οποίο ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες διόγκωσης του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ απηύθυνε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γεωργίου.

Σημειώνεται πως από την περασμένη εβδομάδα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι βρίσκονται υπό παραίτηση, έκριναν ότι η συγκεκριμένη δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί στη βουλή, καθώς διαπίστωσαν ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο Αν. Γεωργίου είχε κληθεί από τον Γρ. Πεπόνη και είχε λάβει τη νόμιμη προθεσμία. Ωστόσο, ο οικονομικός εισαγγελέας, εν όψει της παραίτησής του, έκλεισε τη δικογραφία, χωρίς να λάβει κατάθεση από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. 


Επιμένει στις καταγγελίες η Ζ. Γεωργαντά

Ευθύνες προσωπικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, για τη διόγκωση του ελλείμματος, επέρριψε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά.

«Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, τον γ.γ. του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ' έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία». Αυτά είπε η Ζ. Γεωργαντά, η οποία δήλωσε δικαιωμένη από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης προσθέτοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς ευτυχώς δεν υπέκυψαν κι αυτό τους τιμά. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία -τη Eurostat- και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον Όλι Ρεν».

Η Ζ. Γεωργαντά υποστήριξε ακόμη ότι ο γενικός διευθυντής της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, συναντήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό εν κρυπτώ και σημείωσε: «Ήρθε και είδε τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ' ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση». Συμπλήρωσε, δε, ότι με βάση τις δικές της αναλύσεις και υπολογισμούς το έλλειμμα το 2009 ήταν περίπου 12% και όχι 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v