Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha:Το Δημόσιο απέσυρε τραπεζικές καταθέσεις

Οι εκροές καταθέσεων από ιδιώτες αλλά και η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου περιόρισαν σημαντικά τις τραπεζικές δυνατότητες χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση του κλίματος, σημειώνει η Alpha.

Alpha:Το Δημόσιο απέσυρε τραπεζικές καταθέσεις
Οι εκροές καταθέσεων από τους ιδιώτες αλλά και η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου στις τράπεζες περιόρισαν σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος, σημειώνει η Alpha στο εβδομαδιαίο της δελτίο.  

Όπως αναφέρει σχετικά, "η αδυναμία ελέγχου της δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης δημοσίου χρέους και οι ανεξέλεγκτες συζητήσεις περί χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου και περί εξόδου της χώρας από το ευρώ οδήγησαν, εκτός των άλλων, και σε σταδιακή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τα € 237,3 δις στο τέλος του 2009, στα € 172,8 δις στο τέλος Νοεμ.’11.

Ιδιαίτερα στο 3μηνο Σεπτ.-Νοεμ.’2011, η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά € 15,7 δις οφείλεται: (1) στην ανεξέλεγκτη δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030, και (2) στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, ύψους € 8,0 δις του δανείου των € 110 δις στη χώρα μας.

Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκ.’11 αντί για τον Σεπτ.’11 υποχρεώνοντας το ελληνικό δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους € 15,7 δις, περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, η συνεπαγόμενη χειροτέρευση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, οδήγησαν στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ταχεία πτώση στο 4ο 3μηνο.’11, από τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο 3ο 3μηνο.’11".

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Alpha, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ και την τράπεζα της Ελλάδος όχι για να κερδοσκοπήσουν αλλά για να καλύψουν της ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αποκλειστικά και μόνο λόγω της αυξημένης αφερεγγυότητας του ελληνικού δημοσίου.

Οι τράπεζες, συμπληρώνει, αποτελούν τον βασικό παράγοντα σταθερότητας που στηρίζει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην χρηστή διαχείριση της εγχώριας αποταμίευσης στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία τα τελευταία έτη. Αποτελούν τον κύριο μηχανισμό που είναι διαθέσιμος και μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την μεγάλη κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο, η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει με κάθε πρόσφορο τρόπο την φερεγγυότητα και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v