Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προμνημόνιο για να κλείσει PSI, νέο δάνειο

Ρητές δεσμεύσεις για νέα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ ζητούν οι εταίροι. Σημαντικό κριτήριο το τελικό ύψος του ελλείμματος και της ύφεσης. Αναλαμβάνει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για το PSI ο Λουκάς Παπαδήμος.

Προμνημόνιο για να κλείσει PSI, νέο δάνειο
Στα πραγματικά μεγέθη της ύφεσης και του ελλείμματος για φέτος και το 2012 κρίνονται η τελική πρόταση και η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η βασική πρόταση των επενδυτών βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος εδώ και δέκα μέρες χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Με τη λογική του κ. Παπαδήμου να κλείσει σύντομα το θέμα, και πάντα σε εθελοντική βάση, συντάσσονται ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, oι τραπεζίτες, το Εurogroup, η Κομισιόν και το ΔΝΤ επιθυμούν την υπογραφή ενός προμνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση, όπου θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στις περικοπές των δαπανών (δηλ. καθαρές απολύσεις στο Δημόσιο) και στις μεταρρυθμίσεις και, το κυριότερο, ο σαφής προσδιορισμός αναφορικά με το πού θα κλείσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 και -κυρίως- του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το IIF υπέγραψε τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου πάνω στην προϋπόθεση ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα, ορισμένοι τραπεζίτες απαίτησαν να υπάρχει και ανάλογη ρήτρα στην τελική συμφωνία του PSI.

Το λεγόμενο προμνημόνιο αναμένεται να τεθεί και στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και θεωρείται προϋπόθεση από τους εταίρους ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το PSI και κατά συνέπεια η νέα δανειακή σύμβαση, με δεδομένο ότι τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2011 δεν μπορούν να δοθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, οπότε κλείνει ταμειακά το προηγούμενο έτος.
 
Η επιστροφή από την Ε.Ε. συνολικά 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας λόγω της μείωσης της συμμετοχής στα προγράμματα συγχρηματοδότησης κρίνεται από το Μαξίμου καταλυτική ώστε να κλείσει το έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ το 2011.
 
Όμως, οι ευμετάβλητες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, η προεκλογική λογική που ακολουθείται από τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας και η συνεχής αστοχία στις δημοσιονομικές προβλέψεις είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους απαιτείται το προμνημόνιο πριν προχωρήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Το προμνημόνιο είναι προπομπός για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την έλευση της τρόικας και να υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο. Και καθώς μέρος της πρότασης για το PSI είναι και άμεσες πληρωμές των κατόχων των ελληνικών ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση του νέου δανείου.

Για να προχωρήσει όμως το νέο δάνειο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI. Συνεπώς, η δέσμευση μέσα από ένα προμνημόνιο κρίθηκε αναγκαία για να πάψει να υφίσταται η σύνδεση των δύο θεμάτων.

Πάντως, ο προσωπικός χειρισμός για το PSI από τον πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε τις τελευταίες 48 ώρες ο κ. Γιούνκερ προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κίνησε τις διαδικασίες ώστε το PSI να παραμείνει σε εθελοντική βάση. Ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου θα κυμανθεί και το μέγεθος του κουρέματος, που, αναλόγως, ενδέχεται να φθάσει το 60% σε όρους παρούσας αξίας (NPV).

Το ύψος του επιτοκίου τέθηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε η κ. Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκέλα Μέρκελ και θα τεθεί και σήμερα το πρωί στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η κ. Λαγκάρντ, πάντως, φέρεται να έχει ενημερώσει ότι συναντά αντίσταση μέσα στους κόλπους του ΔΝΤ ως προς την Ελλάδα. Υπάρχει ισχυρό μπλοκ, κυρίως των αναδυόμενων χωρών, που ζητά μη εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους κοντά στο 75%, παρά το γεγονός ότι θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου CDSs και εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 το εν λόγω μπλοκ ζητά ακόμα και την απόσυρση της συμμετοχής του ΔΝΤ από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου υπήρξε ταύτιση απόψεων των Λαγκάρντ - Μέρκελ για μεγαλύτερο κούρεμα. Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η άφιξη των ελεγκτών της τρόικας (μάλλον την επόμενη Τετάρτη) συνδέεται άμεσα με την αποσαφήνιση των νέων μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v