Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... χαρτιά το ενιαίο μισθολόγιο για το δημόσιο

Στα χαρτιά φαίνεται πως έχει μείνει για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, με αποτέλεσμα ο Φ. Σαχινίδης να δίνει εντολή για άμεση εφαρμογή των μειώσεων.

Στα... χαρτιά το ενιαίο μισθολόγιο για το δημόσιο
Στα χαρτιά φαίνεται πως έχει μείνει για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης να δίνει για μία ακόμη φορά εντολή για άμεση εφαρμογή των μειώσεων, σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν αμέσως και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προβούν στην ένταξη του προσωπικού τους και στην πληρωμή της μισθοδοσίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226Α΄). Κατόπιν αυτών, η μισθοδοσία του μηνός Μαρτίου 2012 θα διενεργηθεί οπωσδήποτε με βάση τις ανωτέρω διατάξεις». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εγκύκλιο του ΓΛΚ, με την οποία δίνονται και διευκρινίσεις αναφορικά με τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές όσων υπαλλήλων τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.

Από την εγκύκλιο προκύπτουν τα εξής:

1. Στον υπάλληλο που τίθεται σε κατάσταση προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας καταβάλλεται αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων.

2. Το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι είκοσι τέσσερις μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

3. Όσον αφορά τα επιδόματα εορτών και αδείας που δικαιούνται να λάβουν οι ως άνω υπάλληλοι, αυτά θα καταβληθούν μόνο εάν οι αποδοχές που λάμβαναν κατά την προηγουμένη ημέρα από αυτήν όπου τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία ήταν χαμηλότερες από το όριο που θέτουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4024/2011 (500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 250 ευρώ για το Πάσχα και το επίδομα αδείας) και ανάλογα με το χρονικό διάστημα όπου μισθοδοτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία ένταξής τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία.

4. Κατά τον χρόνο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, οι ανωτέρω υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιδόματα εορτών και αδείας.

5. Ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένος κατά τον χρόνο όπου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

6. Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31η/10/2011.

7. Επίσης, επί των ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται η κράτηση 2% που αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και η κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v