Τράπεζες: Πού θα φτάσουν οι επισφάλειες

Τα δάνεια προς μικρομεσαίες εταιρίες αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών, λέει η BlackRock. Προβληματισμός στα στεγαστικά λόγω της πτώσης των τιμών. Η ύφεση αλλάζει τα δεδομένα. Πώς διαμορφώνεται ο «λογαριασμός» στην τριετία.

Τράπεζες: Πού θα φτάσουν οι επισφάλειες
Πόρισμα τριών ταχυτήτων ως προς την επικινδυνότητα των χορηγήσεων ανά κατηγορία αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας BlackRock, η οποία θα δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες και θα αξιολογηθεί, σε συνεργασία με την τρόικα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του καυτού λογαριασμού για το σύνολο του κλάδου, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι «αλλάζει επί τα χείρω καθώς η ύφεση για το 2011 κυμαίνεται γύρω στο 6% του ΑΕΠ, όταν η αρχική πρόβλεψη την τοποθετούσε στο 3,5%. Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται και η πορεία του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, γεγονός που έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι η BlackRock τεστάρει τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών για την τριετία 2011-2013 και κατ' επέκταση τις κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτούνται».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, το βασικό κριτήριο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η μελέτη της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας είναι ο διπλασιασμός των επισφαλειών στο 25% επί των χορηγήσεων - στην τριετία. Ο συγκεκριμένος δείκτης σήμερα κινείται στην περιοχή του 12%.

Ως εκ τούτου «δεν αποκλείεται ο λογαριασμός των πρόσθετων προβλέψεων σε βάθος τριετίας να φτάσει ακόμα και στα 20 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα. Όλα όμως θα κριθούν στον έλεγχο που θα διεξαγάγει, με βάση τη μελέτη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανά τράπεζα μετρώντας μέχρι κεραίας τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι ελληνικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τις θυγατρικές γαλλικών τραπεζικών δανείων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό το 20% με τις προβλέψεις να αυξάνονται αλματωδώς την τελευταία τριετία. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν πάρει προβλέψεις για περίπου το 45%-50% των δανείων σε καθυστέρηση και θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από αύξηση των επισφαλειών σε βάθος τριετίας.

Προβληματίζουν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η κατηγορία δανείων που συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους κινδύνους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% του χαρτοφυλακίου, είναι τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο συγκεκριμένο μέτωπο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ζημίες μπορεί να αγγίξουν και τα 10 δισ. ευρώ στην τριετία. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το χαρτοφυλάκιο με τις μεγαλύτερες αλλά και αξεπέραστες επισφάλειες, καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές και οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία για εγγύηση.

Την κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύει και η... παραδοχή των ελεγκτών της BlackRock, με βάση τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας ότι, η πλειονότητα των κλάδων (λιανεμπόριο, εμπόριο κ.ά.) στους οποίους δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει. Σε έναν χρόνο «θα έχουν εξαφανιστεί και θα έχουν αντικατασταθεί από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες καθώς η κρίση φέρνει ανατροπή στο οικονομικό μοντέλο της χώρας», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Αντίθετα, διαχειρίσιμη χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη την κατάσταση στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τα οικονομικά τους μεγέθη, παρά το πλήγμα που έχουν δεχθεί λόγω της οικτρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, παρέχουν τη δυνατότητα εγγυήσεων, άρα κάλυψης σε ικανοποιητικό ποσοστό οποιασδήποτε ζημίας προκύψει από ενδεχόμενη αδυναμία αποπληρωμής των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

«Τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα απ' ό,τι αναμένονταν, διότι η κατηγορία προσφέρει, λόγω μεγέθους, εναλλακτικές δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου διαθέτουν μέσα θωράκισης. Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να μετατρέψουν το δάνειο σε μετοχές της εταιρείας και να γίνουν μέτοχοι για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι εκτιμήσεις για τις επισφάλειες στην εν λόγω κατηγορία αναφέρονται σε «τρύπα» ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Βραχνάς η πορεία της κτηματαγοράς

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία των τιμών της κτηματαγοράς και την οικονομική συγκυρία είναι η στεγαστική πίστη και η πορεία των επισφαλειών στα συγκεκριμένα δάνεια.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα μέσω της διευκόλυνσης των δανειοληπτών με μείωση της μηνιαίας δόσης (ακόμη και στο 50%), ωστόσο η ύφεση και η ανεργία δυσχεραίνουν την αποπληρωμή.

Οι πληροφορίες εκτιμούν ότι ο λογαριασμός της BlackRock στα στεγαστικά κυμαίνεται από 8 έως και 10 δισ. ευρώ καθώς στηρίζει το αποτέλεσμα στο δεδομένο ότι η υποτίμηση των ακινήτων στην τριετία θα φτάσει αθροιστικά το 25% από 10% που είναι σήμερα.

Το ύψος της ζημίας, όμως, στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ χαμηλότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BlackRock, γιατί τα δάνεια είναι καλυμμένα από την υποθήκη του ίδιου του ακινήτου.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στα στεγαστικά, πάντως, είναι η εκτίμηση ότι «βεβαρημένα, σε σύγκριση με όσα συνδέονται με το ευρώ, ως προς την επισφάλειά τους θα είναι όσα στηρίζονται στο ελβετικό φράγκο».

«Παγωμένα» τα καταναλωτικά

Στην παγωμένη εδώ και περίπου μία τριετία κατηγορία των καταναλωτικών δανείων σημειώνεται ήδη μείωση του συνολικού χαρτοφυλακίου, οι προβλέψεις των τραπεζών είναι σημαντικές, έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις και διαγραφές, ενώ ο λογαριασμός διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με τη στρατηγική που ακολούθησαν στο κομμάτι αυτό την τελευταία 15ετία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «τρύπα», χωρίς εγγυήσεις, ύψους περίπου 6-7 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v