Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Γκάζι στις τράπεζες με … φυσικό αέριο

Από τις αξιολογήσεις των οίκων και τις τράπεζες, έως την πορεία του ΑΕΠ και το Εθνικό θέμα, όλα τίθενται σε νέα βάση μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο. Ανεμος αισιοδοξίας και ιδιωτικοποιήσεις.

Κύπρος: Γκάζι στις τράπεζες με … φυσικό αέριο
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι δύο κυπριακές τράπεζες της Σοφοκλέους (Κύπρου και Marfin-Λαϊκή), σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα που παρουσίασε ο κλάδος στο ταμπλό του Χ.Α.

Με βάση μάλιστα τις χθεσινές αποτιμήσεις, η Τράπεζα Κύπρου έχει κεφαλαιοποίηση λίγο μεγαλύτερη από το άθροισμα των υπό συγχώνευση Alpha και Eurobank (δηλαδή της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας) και η Marfin-Λαϊκή λίγο μικρότερη.

Μια πραγματικότητα που ανατρέπει τα ιστορικά δεδομένα, καθώς «παραδοσιακά» οι κυπριακές τράπεζες συνήθιζαν να βλέπουν τις αποτιμήσεις των μεγάλων ομίλων της Ελλάδας από… πολύ μακριά.

Τι άλλαξε; Πρώτον, το γεγονός ότι όσο και αν οι δύο οικονομίες λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, η Κύπρος έχει δημόσιο χρέος κοντά στο 65%, ενώ η Ελλάδα περίπου τριπλάσιο.

Και δεύτερον, οι προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο, μέσα από τις έρευνες του φυσικού αερίου.

Όταν η αξία ενός οικοπέδου και μόνο για το φυσικό αέριο (πιθανόν να ακολουθήσει και εξόρυξη πετρελαίου) εκτιμάται έως και 100 δισ. δολάρια (το 75% των εσόδων αντιστοιχεί στην Κύπρο και το 25% στην αμερικανική εταιρεία Noble), αντιλαμβάνεται κάποιος τα δυνητικά οφέλη για μια χώρα με ΑΕΠ λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προφανώς -το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι Κύπριοι- θα απαιτηθεί χρόνος, οργάνωση και στρατηγική- προκειμένου αυτές οι επενδύσεις να αποδώσουν. Γνωρίζουν επίσης πως ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο δεν θα πρέπει να φαγωθεί από μία μόνο γενιά, αλλά να διαχυθεί και στις επόμενες (συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, δημιουργούνται «ταμεία ανάπτυξης» υπέρ των επόμενων γενεών).

Έτσι, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το όλο project να αρχίζει να αποδίδει αρχικά από το 2015-2016 και ευρύτερα ίσως και από το 2020.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ακόμη και η υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων υποδομής, είναι σε θέση να τονώσει το ΑΕΠ της Κύπρου από τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Είναι επίσης πιθανότατο -σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν ήδη γράψει στις εκθέσεις τους- πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, στο προσεχές κιόλας μέλλον και όχι το 2015, ή το 2020. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα της Ευρωζώνης σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία!

Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που φοβούνται πως η πρόοδος των ερευνών θα μπορούσε να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Ωστόσο, σε αυτή την περίοδο, υπάρχουν κάμποσα γεγονότα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυπριακή πλευρά, όπως:

• Από τις έρευνες και την εξόρυξη των κοιτασμάτων θα ωφεληθούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Άλλωστε, μέχρι σήμερα τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καμιά περίπτωση δεν στήριξαν τις αιτιάσεις της Τουρκίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

• Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμέρισε το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας και έστρεψε το ενδιαφέρον της για παραγωγή άλλων μορφών ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το Ισραήλ όχι…).

• Οι στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία (πρόσφατος είναι ο δανεισμός της Κύπρου από τη Ρωσία). Να τονιστεί ότι η ρωσική πλευρά έσπευσε να δανείσει την Κύπρο, γνωρίζοντας πως η τελευταία βρίσκεται ενόψει κοιτασμάτων που θεωρητικά είναι ανταγωνιστικά των ρωσικών και πιθανότατα θα απευθύνονται στην ίδια αγορά (την ευρωπαϊκή). Άρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν ήδη «βρει»…

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την αντίδραση της Τουρκίας. Ωστόσο, πολλοί άλλοι υποστηρίζουν πως η υπόθεση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ μιας δρομολόγησης λύσης του κυπριακού και μάλιστα το 2012, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.

Επανερχόμενοι τώρα εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, οι κυπριακές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτές μια σειρά προκλήσεων το 2012 με κυριότερη αυτή της επανακεφαλαιοποίησής τους. Ωστόσο, από σήμερα θα έχουν να εμφανίσουν ένα ακόμη «story» στο επενδυτικό κοινό: Τα πιθανά οφέλη από την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.

Πέραν αυτών, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σειρά από κινήσεις προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομία και να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η δημιουργία καζίνο, η ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η προώθηση της μεγάλης ξενοδοχειακής επένδυσης του Κατάρ, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v