Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Αυτοχρηματοδοτούμενα τα επικουρικά

Η μεγάλη πτώση των εσόδων των ΟΚΑ το 2011 οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων τους και των επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ), αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Alpha: Αυτοχρηματοδοτούμενα τα επικουρικά
Η μεγάλη πτώση των εσόδων των Οργανισμών  Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) το 2011 οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων τους και των  επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) για κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων, αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.
 
"Η  αύξηση των πρωτογενών δαπανών του ΤΠ το 2011, παρά τις περικοπές σε μισθούς και  συντάξεις και στις λειτουργικές δαπάνες, οφείλεται αποκλειστικά σε αυτή την αιτία. Στην  ανεξέλεγκτη μείωση των εσόδων των ΟΤΑ", αναφέρει η τράπεζα.

Η Alpha επισημαίνει πως "η διαφαινόμενη αδυναμία αύξησης και των  καθαρών εσόδων του ΤΠ, παρά τη σημαντική αύξηση  της επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων τα τελευταία δύο έτη, δείχνει ότι ο ΤΠ δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ως αποτελεσματική ασφαλιστική δικλείδα για κάλυψη των ελλειμμάτων των ΟΚΑ (εκτός εκείνων που προέρχονται από την πραγματική κοινωνική ασφάλιση), των ΔΕΚΟ (εκτός της παροχής συγκεκριμένων και σαφώς προσδιορισμένων επιχορηγήσεων για ενίσχυση του έργου τους), των ΟΤΑ ή άλλων Οργανισμών που εξαρτώνται έως σήμερα από το κράτος.

Επιπλέον, οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνονται στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (σε μεγάλο βαθμό με σύμβαση μονιμότητας), που ανήλθαν στα €19,7 δις στο 11μηνο.’11 (σημειώνοντας μικρή σχετικά πτώση κατά -3,6% από το 11μηνο.’10), δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν απρόσκοπτα στα επόμενα έτη χωρίς την είσπραξη των καθαρών εσόδων του ΤΠ από όλους τους υπόχρεους στον φόρο και όχι μόνο από τους συνεπείς φορολογούμενους".

Η Alpha σημειώνει, ακόμη, ότι "τα επικουρικά ταμεία θα έπρεπε να είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενα. Ωστόσο, με τα δεδομένα που ισχύουν ακόμη για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν από την 1.1.1993 οι παράμετροι του συστήματος στα περισσότερα επικουρικά ταμεία ήταν εξαιρετικά γενναιόδωροι επιβάλλοντας τη σημαντική συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού για την απρόσκοπτη καταβολή ακόμη και των επικουρικών συντάξεων. Επομένως, βασικό στοιχείο της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναπόφευκτα και ο εξορθολογισμός των παραμέτρων των επικουρικών ΑΤ που ήδη προωθεί η Κυβέρνηση."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v