Στο ΕΣΠΑ έργα για κρουαζιέρα, Πειραιά

Σημαντικά έργα για την κρουαζιέρα και τον Πειραιά συνολικού προϋπολογισμού 470 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και ξεκινούν το Α΄ εξάμηνο του 2012, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στο ΕΣΠΑ έργα για κρουαζιέρα, Πειραιά
Σημαντικά έργα για την κρουαζιέρα και τον Πειραιά συνολικού προϋπολογισμού 470 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε κοινή συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη και τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ :

1) Η επέκταση του νότιου μετώπου του επιβατικού λιμανιού, για τη δημιουργία 6 νέων θέσεων ελλιμενισμού για μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, π/υ 230 εκ. ευρώ.

2) Η δημιουργία υπερυψωμένου τρένου σταθερής τροχιάς monorail για την εξυπηρέτηση των επιβατών και την καλύτερη διασύνδεση του λιμανιού με τον Πειραιά και την Αθήνα, με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, π/υ 120 εκ. ευρώ.

3) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», δημοσίας δαπάνης 3.998.814 Ευρώ.

4) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου "Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα" δημοσίας δαπάνης 2.899.951. Ευρώ.

5) Ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ Περιφέρειας Αττικής του έργου "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά", προϋπολογισμού 70.000.000 Ευρώ. Για τα επιμέρους έργα θα υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Ο.Λ.Π. Α.Ε. Προγραμματική Σύμβαση

"Σήμερα, ανακοινώνουμε 2 σημαντικά έργα, δύο έργα εθνικής σημασίας, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την εδραίωση του Πειραιά ως σημαντικότερου λιμανιού στη Μεσόγειο. Τα δύο αυτά έργα συνολικού προϋπολογισμού € 350 εκατ. είναι απολύτως ώριμα για να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν, καθώς όλες οι σχετικές άδειες και ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και μπορεί να ξεκινήσει στους πρώτους μήνες του 2012 η υλοποίησή τους" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011, στο κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα ξεκινήσει η υλοποίησή των δύο αυτών έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014 για το monorail και το 2015 για τη νότια επέκταση του λιμανιού.

Οι πόροι για τα παραπάνω έργα προέρχονται από τον απεγκλωβισμό πόρων από νεκρές εκχωρήσεις και νεκρές εντάξεις.

"Πλέον, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην απένταξη περίπου των μισών νεκρών έργων ενώ συνεχίζει την ένταξη νέων έργων που παράγουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας", ανέφερε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, "μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα η κρουαζιέρα δημιουργεί έσοδα που υπερβαίνουν τα 360 εκ. ευρώ. Θέλουμε και μπορούμε, αν κινηθούμε έξυπνα και μεθοδικά, να διπλασιάσουμε τα έσοδα αυτά σε 700 εκ. το χρόνο, να διπλασιάσουμε τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας που διακινούνται μέσω του Πειραιά, από 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 5 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2016. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος για τον Πειραιά. Το πρώτο λιμάνι της χώρας να παραμείνει πρώτο λιμάνι της Μεσογείου". 

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε από την πλευρά του: "Τα σημαντικότερα έργα του Επενδυτικού μας Προγράμματος, μετά την πλήρη ωρίμανση τους, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και εντός του α’ εξαμήνου 2012 δημοπρατούνται. Αυτό σημαίνει ότι 427 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν για έργα στον Πειραιά μέσω Κοινοτικών και Δημόσιων Πόρων στα οποία φυσικά θα πρέπει να προστεθούν και όλα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία θα κατασκευασθούν με ιδίους πόρους ή μέσω παραχωρήσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v