Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Εφικτός στόχος η ανάκαμψη το 2012

Οι εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση και το 2012 δεν στηρίζονται πουθενά, τονίζει στην εβδομαδιαία της ανάλυση η Alpha Bank. Ποιες πρέπει να είναι οι τρεις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τη νέα χρονιά.

Alpha Bank: Εφικτός στόχος η ανάκαμψη το 2012
Οι εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση και το 2012 δεν στηρίζονται πουθενά, τονίζει στην εβδομαδιαία της ανάλυση η Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία αφενός του γ΄ τριμήνου και αφετέρου για το ισοζύγιο πληρωμών τον Οκτώβριο του 2011 δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει νωρίτερα εάν ο δημόσιος τομέας βοηθήσει στοιχειωδώς και εάν με τη λήξη του PSI βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, στη διετία 2011 - 2012 καταγράφεται πραγματική εσωτερική υποτίμηση 15% (υπολογίζεται στο 10% περίπου έως το τέλος του 2011 και επιπλέον αναμένεται πρόσθετη πραγματική υποτίμηση κατά 5% περίπου το 2012), η οποία θα στρέψει περισσότερο την εσωτερική ζήτηση σε εγχώρια προϊόντα και θα βοηθήσει περισσότερο τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως επισημαίνει στην εβδομαδιαία της ανάλυση η Alpha Bank, οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2012 θα πρέπει να είναι τρεις:

Συγκεκριμένα, πρώτη θα πρέπει να είναι η είσπραξη των βεβαιωμένων και μη εσόδων της γενικής κυβέρνησης από όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους με βάση την ήδη ισχύουσα φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία και χωρίς νέα μέτρα αύξησης των εσόδων.

Δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ανάκαμψης της οικονομίας από το 2012 και της θέσης της σε πορεία υγιούς ανάπτυξης από το 2013. Όπως τονίζει η τράπεζα, θα πρέπει να σταματήσει κάθε αναφορά για πτώση του ΑΕΠ το 2012, ενώ η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιδιώκεται με την επιβολή νέας ύφεσης στην οικονομία με πτώση του ΑΕΠ κατά 3% το 2012 και με αύξησή του κατά 0,5% το 2013.

Τρίτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συνέχιση και η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των προγραμμάτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να γίνει δυνατή η επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, η σταθεροποίηση και η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση της πτωτικής τάσης των κρατικών δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v