Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ οι αποφάσεις για τα συμβούλια διοίκησης

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τα 24 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και τα 41 μελή των πρυτανικών τους αρχών ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης.

Στο ΣτΕ οι αποφάσεις για τα συμβούλια διοίκησης
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τα 24 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και τα 41 μελή των πρυτανικών τους αρχών ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η πανεπιστημιακή κοινότητα ζητεί απο την Ολομέλεια του ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αναφορικά με την εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά την διαδικασία εκλογής εσωτερικών μελών του συμβουλίου σε κάθε ΑΕΙ, αλλα και αναφορικά με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ.

Τόσο τα πανεπιστήμια οσο και οι πρυτάνεις αντιτίθενται στην εκλογή εξωτερικών μελών , μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα συνδιοικούν τα ΑΕΙ. Στις προσφυγές υποστηρίζεται μεταξύ άλλων οτι με τη συμμετοχή των εξωτερικών μελών πλήττεται η πανεπιστημιακή ελευθερία και παραβιάζεται η κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.

Όπως επισημαίνουν , μεταξύ άλλων, " η συμμετοχή των εξωτερικών μελών του συμβουλίου του ΑΕΙ δεν δικαιολογείται από προφανείς λογους δημόσιου συμφέροντος, δεν δικαιολογείται ουτε για ακαδημαϊκούς λογους, τα εξωτερικά μέλη δεν επιτελούν ουτε ειναι δυνατόν να επιτελέσουν ακαδημαϊκό εργο στα συγκεκριμένα ΑΕΙ και δεν εχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v