Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα €2 δισ. θα κληθεί να αποφασίσει η κυβέρνηση

Μέτρα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κληθεί να αποφασίσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση καθώς το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα διαπιστώνουν με βάση πληροφορίες ότι το έλλειμμα θα χάσει και τον αναθεωρημένο στόχο για 9%.

Μέτρα €2 δισ. θα κληθεί να αποφασίσει η κυβέρνηση
Μέτρα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κληθεί να αποφασίσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση καθώς το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το έλλειμμα θα χάσει και τον αναθεωρημένο στόχο για 9% και θα κλείσει τελικά στο 10% του ΑΕΠ το 2011.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν, με βάση πληροφορίες, μείωση των εσόδων κατά 9% το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μετά από βουτιά 13% τον Νοέμβριο. Στο εντεκάμηνο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 3,1% αντί για ετήσια αύξηση 0,8%, διαμορφώνοντας τη μαύρη τρύπα στο 1,8 δισ. ευρώ.
 
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους η μαύρη τρύπα θα περιοριστεί, αλλά τελικά τα έσοδα του 2011 θα υστερούν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Επιπρόσθετα, αναμένονται υπερβάσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στο μέτωπο των δαπανών, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό άνοιγμα στα 2 δισ. ευρώ, ή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει την εκλογή νέας κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για να εξισορροπήσουν τις πρόσθετες πιέσεις στον προϋπολογισμό του 2012 εξαιτίας των νέων αστοχιών του 2011.
 
Θα απαιτήσει, με βάση πηγές, το τοπίο να ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο και αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση με τα προβλήματά της θα πρέπει να ράψει το κοστούμι των νέων μέτρων για τα οποία τα μοναδικά δεδομένα -μέχρις αποδείξεως του εναντίου- είναι ότι δεν θα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα ή δεν θα αφορούν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου αλλά και του ίδιου του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα των ελεγκτών Π. Τόμσεν.

Από τις δηλώσεις του τελευταίου, άλλωστε, προκύπτει ότι το βάρος των νέων μέτρων κατά πάσα πιθανότητα θα πέσει σε καταργήσεις δημοσίων φορέων, σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, μέτρα εξίσου σκληρά τα οποία απομένει να αποδεχθεί αν μπορεί να περάσει η παρούσα κυβέρνηση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v