Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή συλλήψεων με πενιχρό αποτέλεσμα

Το... εντυπωσιακό ποσό των 50.000 ευρώ(!) απέδωσε στα ταμεία του Δημοσίου η βροχή συλλήψεων με τη διαδικασία του αυτοφώρου για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος. Τα προβλήματα στη διαδικασία.

Βροχή συλλήψεων με πενιχρό αποτέλεσμα
Το... εντυπωσιακό ποσό των 50.000 ευρώ απέδωσε στα ταμεία του Δημοσίου η βροχή συλλήψεων με τη διαδικασία του αυτοφώρου για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ψάχνει σε ευρεία σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, διορθωτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σώσει το φιάσκο, έστω και κατόπιν εορτής.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ δείχνουν ότι τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν περάσει χειροπέδες σε 17 φορολογούμενους, οι οποίοι χρωστούσαν στο Δημόσιο συνολικά 5,62 εκατομμύρια ευρώ.

Τους συνέλαβαν, πέρασαν 24 ώρες στα κρατητήρια και ορισμένοι, λόγω σύλληψης την Παρασκευή και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, άλλοι επικαλούμενοι υπαγωγή στο άρθρο 99, και μερικοί πατώντας απλώς στους υφιστάμενους αντικρουόμενους νόμους αφέθησαν -στο σύνολό τους- ελεύθεροι.

Από τους 17 συλληφθέντες, μόνο η πρώτη, η κ. Φανή Κάτσου από τη Θεσσαλονίκη, κατέβαλε 50.000 εγγύηση, αρκετοί είπαν ότι θα κάνουν ρύθμιση των χρεών τους, όλοι τους όμως αφέθησαν ελεύθεροι. Αυτό επαναλήφθηκε και στις 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία, όπου τα συνολικά χρέη φτάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Στο ταμείο, εν ολίγοις, μηδέν εις το πηλίκο.

«Είναι πρόκληση, εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τους αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ», λέει στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την ώρα όπου δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα δικαστήρια δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή των νόμων.
 
Αυτοί προβλέπουν είτε περιοριστικούς όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε δεκαπέντε μέρες (βλέπε Λάκης Γαβαλάς), είτε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (βλέπε Κώστας Γιαννίκος), είτε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε ποινή φυλάκισης τριών ετών, η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται γιατί προβλέπεται αναστολή (βλέπε τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas).

Υπό την απειλή του αυτοφώρου, πάντως, δεκαεπτά φορολογούμενοι είτε εξόφλησαν είτε ρύθμισαν τα χρέη τους, ιδίως τις πρώτες μέρες των συλλήψεων, καθώς στη συνέχεια, όταν διαπιστώθηκε ότι η «περιπέτεια» του αυτοφώρου τελείωνε εύκολα, η οικειοθελής εξόφληση παραπέμφθηκε και πάλι στις καλένδες.

Έτσι εισπράχθηκαν 5,1 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όμως ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, κάνοντας τα 5,1 εκατομμύρια να μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v