Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Βενιζέλου με Ράιχενμπαχ - Χαν

Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και μπορούν να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντησή του με τους Hahn και Reichenbach.

Συνάντηση Βενιζέλου με Ράιχενμπαχ - Χαν
Στροφή στην πραγματική οικονομία -τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο- επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να αναδεικνύει μετ'  επιτάσεως τις δύο τελευταίες ημέρες το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τις αστοχίες του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου έρχονται την ώρα όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 5,5%, με την ανεργία να κυμαίνεται πέριξ του 18%, επηρεάζοντας άμεσα τα έσοδα του προϋπολογισμού και προκαλώντας νέες αστοχίες επί του προϋπολογισμού.

Σε νεότερες δηλώσεις του, σήμερα, ο κ. Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, τον οποίο συνόδευε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής task force για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ, υπέδειξε με σαφήνεια ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα συνδυάζει τη δημοσιονομική προσαρμογή με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Και επειδή όπως είναι γνωστό λεφτά στα ελληνικά ταμεία δεν υπάρχουν για να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, οι προσπάθειες στρέφονται στην Ε.Ε., στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ελπίδες εναποτίθενται και στην ανάσα του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι το PSI+ θα ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και για τις δύο πλευρές.

«Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχα με τον Επίτροπο κ. Χαν, που τον συνόδευε και ο κ. Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της ομάδας για την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα και στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και η ανεργία αυξάνεται.

Άρα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Αλλά η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Στις δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε, παράλληλα, πως καταβάλλεται προσπάθεια «να ξεμπλοκάρουν συγκεκριμένα προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων». Επίσης, ανέδειξε και την παράμετρο των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες τόνισε: «Για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια, τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.

Και επειδή πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, πρέπει αυτήν την υπεραξία να τη διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v