Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα €20,5 δισ. το έλλειμμα το 11μηνο

Υποχώρηση εσόδων αλλά και επιπλέον δαπάνες για επιχορηγήσεις ταμείων έχουν οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11μηνο του 2011 στα 20,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΟΙΚ.

Στα €20,5 δισ. το έλλειμμα το 11μηνο
Προ των πυλών φέρνουν τα νέα μέτρα οι αστοχίες του προϋπολογισμού, ο οποίος υπό το βάρος υπερβάσεων στις δαπάνες και υστερήσεων στα έσοδα εμφανίζει στο ενδεκάμηνο μαύρη τρύπα 3,2 δισ. ευρώ. Το μέγεθος του προβλήματος, πέραν της μαύρης τρύπας, αναδεικνύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει είτε να εισπραχθούν είτε να βεβαιωθούν έως το τέλος του έτους (ώστε να εισπραχθούν και το πρώτο δίμηνο του 2012) έσοδα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου:

• Έσοδα: Με μείωση 3,1% διαμορφώθηκαν σε όρους καθαρών εσόδων στα 43,833 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση ο προϋπολογισμός μετά από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τα καθαρά έσοδα θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 51,309 δισ. ευρώ με αύξηση 0,9%. Επομένως για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων λείπουν 7,5 δισ. ευρώ τα οποία θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν στο σύνολό τους.

• Δαπάνες: Με αύξηση 6,2% οι συνολικές δαπάνες έφτασαν τα 62,706 δισ. ευρώ ενώ για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός στο σύνολο του έτους θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 69,495 δισ. ευρώ με αύξηση 3,8%. Και εδώ ο στόχος θεωρείται άπιαστος αν και φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για νέο μαχαίρι στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες στο ενδεκάμηνο φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ με μείωση 40,1% και η νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη αφορά ετήσιες δαπάνες 6,890 δις ευρώ (με μείωση 18,5%). Τα δεδομένα υποδεικνύουν και νέο …μαχαίρι στις δαπάνες που «τρέφουν» την όποια ανάπτυξη. Βασική αιτία των αποκλίσεων στις δαπάνες οι αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κλυδωνίζονται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα με ευθείες απειλές στην καταβολή συντάξεων.

• Έλλειμμα: Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού άγγιξε τα 20,516 δισ. ευρώ με αύξηση 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ενδεκάμηνο. Για να βγουν τα …κουκιά του προϋπολογισμού θα πρέπει σε ετήσια βάση να κλείσει στα 21,712 δισ. ευρώ με αύξηση 1,2% σε σχέση με πέρυσι. Και ο στόχος αυτός φαίνεται άπιαστος.

Οι παραπάνω επιδόσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαίτηση εκ μέρους της τρόικας λήψης διορθωτικών μέτρων εντός του 2012.



* Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v