Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με την πλάτη στον τοίχο για PSI - Μνημόνιο

Η απόκλιση των εσόδων, τα στενά περιθώρια ελιγμών και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να τα παίξει όλα για όλα στο PSI. Το «σκληρό» χαρτί της Ελλάδας, η νέα πρόταση των ομολογιούχων και η ρουλέτα με CDS και νομικές διεκδικήσεις.

Με την πλάτη στον τοίχο για PSI - Μνημόνιο
Με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της νέας απόκλισης στο έλλειμμα του 2011 και με μοναδικό χαρτί ότι καλείται να τα παίξει όλα για όλα προσέρχεται η κυβέρνηση στη «δίδυμη» διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη διαγραφή κατ' ελάχιστον του 50% του χρέους.

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο ξεκινούν σήμερα. Το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς έχει οριστεί για τις 11 το πρωί και στις 4 το απόγευμα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου.

Η πρώτη δόση των διαπραγματεύσεων θα κρατήσει μία εβδομάδα. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αποχωρήσουν για τις γιορτές και θα επανέλθουν στις αρχές Γενάρη.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και η φόρμουλα του PSI plus, πώς, δηλαδή, θα υπάρξει η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%. Με συμφωνημένη ή επιβεβλημένη τη διαγραφή χρέους, η τρόικα θα μπορέσει να κρίνει αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, λόγω είτε αποκλίσεων είτε φιλόδοξων παραμέτρων, στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2012.

Φέτος, όπως όλα δείχνουν, το έλλειμμα θα ξεπεράσει και πάλι τον (αναθεωρημένο) στόχο για διαμόρφωση στο 9% και καταβάλλονται προσπάθειες να συγκρατηθεί χαμηλότερα από το 9,5%.

Παρά την είσπραξη διπλής δόσης της έκτακτης εισφοράς τον Νοέμβριο -δεδομένου ότι μετά την παράταση η προθεσμία του Οκτωβρίου έληξε στις 9 Νοεμβρίου-, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα υπέστησαν πανωλεθρία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν μείωση 13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και στα ταμεία του Δημοσίου μπήκαν μόλις 3,7 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων δεν το αποκλείει πλέον κανείς στο οικονομικό επιτελείο.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Το… πάθημα φαίνεται να έγινε μάθημα και παραμονές του ελέγχου της τρόικας κανείς δεν κάνει κατηγορηματικές δηλώσεις…

Αντίθετα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει τις αστοχίες των εσόδων σημειώνοντας: «Το τελευταίο δίμηνο έπεσαν πολλά. Έκτακτες εισφορές, ειδικό τέλος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί».

Ρυθμιστής το PSI για νέα μέτρα, ύφεση και ανεργία

Οι ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα εντός του 2012 συναρτώνται άμεσα, σύμφωνα με τον ίδιο, από τρεις παράγοντες. Και οι τρεις έχουν να κάνουν με την τελική μορφή του PSI.

Ο πρώτος
αφορά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αν το λεγόμενο PSI+ υλοποιηθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τότε τα δημόσια ταμεία θα πάρουν ανάσα λιγότερων τόκων 5 δισ. ευρώ, η οποία -με βάση την ίδια πηγή- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αρκεί για να υπερκαλύψει και τις όποιες αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, αν δεν λάβουν δραματικές διαστάσεις, κοινώς αν το έλλειμμα δεν ξεπεράσει κατά πολύ το 9%.

Οι δύο άλλοι παράγοντες αφορούν τις εκτιμήσεις για ανεργία 17,1% και για ύφεση 2,8% το επόμενο έτος. Πρόκειται για φιλόδοξους στόχους, όπως έχει παραδεχθεί ο πρωθυπουργός. Για να αυξηθούν οι προϋποθέσεις επίτευξής τους απαιτείται να υπάρξει θετική για την Ελλάδα οριστική συμφωνία για το PSI+.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα εξοικονομηθούν λεφτά από την 7η δόση των 89 δισ. ευρώ που θα πέσουν για εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, τα οποία σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανεκκίνηση μεγάλων έργων θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάσχεσης της ύφεσης και ενίσχυσης στην απασχόληση.

Νέα συνάντηση με ομολογιούχους στην Αθήνα

Υπό τους παραπάνω παράγοντες, η κυβέρνηση καλείται να τα παίξει όλα για όλα στο μέτωπο του PSI, επιδιώκοντας να κλειδώσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και να βγει η φιλόδοξη άσκηση του προϋπολογισμού του 2012.

"Η μείωση του χρέους και τόκων εξυπηρέτησης κατά 50% ήδη από το 2012 αποτελεί μονόδρομο", τονίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, λίγο πριν από την άφιξη στην Αθήνα, στα μέσα της εβδομάδας, της Επιτροπής Ομολογιούχων, που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του IIF, με επικεφαλής τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διευκρίνισαν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου ότι η προσφυγή στον ESM δεν προϋποθέτει αναγκαστικά να προηγηθεί κούρεμα χρεών των ιδιωτών πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για το PSI plus.

Από την άλλη, όμως, η συνεχιζόμενη διστακτικότητα ή η απροθυμία στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες να επιτρέπουν ενεργότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, ενδέχεται να προκαλέσει υποβαθμίσεις χωρών του ευρώ και τραπεζών, που θα οδηγήσουν στην αδρανοποίηση του EFSF, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα.

Ζητούν ομόλογα πρώτης εξασφάλισης οι τράπεζες

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ομολογιούχοι επιδιώκουν, όπως έχει γράψει το Euro2day, να εξασφαλίσουν πλήρως το εναπομείναν κεφάλαιο, μετά το αποδεκτό από την πλευρά τους κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%.

Και για να απεξαρτήσουν το θέμα από το EFSF προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των εγγυήσεων, να είναι τα νέα ομόλογα πρώτης εξασφάλισης. Να έχουν, δηλαδή, την ίδια αντιμετώπιση σε περίπτωση χρεοκοπίας με τα δάνεια της Ελλάδας από τους θεσμικούς εταίρους (ΔΝΤ, δάνεια από χώρες-μέλη της Ε.Ε.).

Εφόσον γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την ελληνική πλευρά, ανοίγει και η συζήτηση για να αποδεχθούν τα επιτόκια των νέων ομολόγων να προσεγγίζουν το 5%, που ζητά η ελληνική πλευρά.

Απειλεί με υποχρεωτικό κούρεμα η Ελλάδα

Η κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για κούρεμα 50% με αντάλλαγμα μετρητά που να αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας και νέα ομόλογα που να αντιστοιχούν στο 35%. Ζητά, δε, τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο της τάξεως του 4,5% - 5%.

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν βρεθεί συμφωνία με τους ομολογιούχους, να προχωρήσει σε υποχρεωτικό κούρεμα του χρέους με όρους δυσμενέστερους για τις τράπεζες, μια και η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας θα φτάσει και στο 80%.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός των προσεχών ημερών θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Collective Action Clauses (CACs), της ρήτρας δηλαδή που επιτρέπει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, εφόσον συμφωνήσει η πλειοψηφία.

Το γεγονός δε ότι διαδίδεται πως θα θεσμοθετηθεί η απόλυτη πλειοψηφία (51%) και όχι ως είθισται τα τρία τέταρτα (75%) έχει να κάνει, σύμφωνα με παρατηρητές, με διαπραγματευτικό ελιγμό.

Η ενεργοποίηση των CACs θα σήμαινε, όπως έχουμε γράψει, την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Οι τράπεζες και οι λοιποί ομολογιούχοι, από την πλευρά τους, έχουν ήδη προσλάβει νομικά γραφεία με ειδίκευση στις περιπτώσεις πτωχεύσεων, απειλώντας με διεκδίκηση αποζημιώσεων σε περίπτωση υποχρεωτικού κουρέματος. 


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v