Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: Στόχος οι χορηγήσεις 7 δισ. στη 4ετία

Στη διατήρηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ήτοι στα 7 δισ. ευρώ, στοχεύει η ΕΤΕπ.  Προς σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. ευρώ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΤΕπ: Στόχος οι χορηγήσεις 7 δισ. στη 4ετία
Στη διατήρηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ήτοι στα 7 δισ. ευρώ, στοχεύει η ΕΤΕπ, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κ. Πλούταρχος Σακελλάρης κατά τη διάρκεια υπογραφής δύο συμβάσεων συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα και με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η ΕΤΕπ επιδεικνύει για ακόμη μια φορά την ισχυρή βούληση της να συμβάλλει έμπρακτα στη μακροχρόνια αναπτυξιακή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται όπως ανέφερε ο υπουργός τόσο από την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για τη σύσταση του Ταμείου Αστικής Ευθύνης όπου χορηγούνεται 85 εκατ. ευρώ, αλλά και μέσω της χορήγησης 50 εκατ. Ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επενδύσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών, των υποδομών, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της παιδείας στο σύνολο της χώρας.

Σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται κάτω από τη συνολική εγγύηση που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης όπως τόνισε να στηρίξει την πραγματική οικονομία της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Σακελλάρης θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες καθώς ο στόχος είναι μέσα στο Δεκέμβριο να υπογραφούν επί πλέον 400 εκατ. Ευρώ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πέρα από την πρωτοβουλία με τη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως 1 δισ. Ευρώ, τίθεται σε εφαρμογή το Ταμείο Εγγυήσεων ΜΜΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 500 εκατ. Ευρώ. Το εν λόγω Ταμείο θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διοχετεύσει 1 δισ. Ευρώ σε ενδιάμεσες Τράπεζες, το οποίο με περαιτέρω πόρους από τις ενδιάμεσες τράπεζες θα διοχετεύσει συνολικά περίπου 2 δισ. Ευρώ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα για τον Τομέα των Υποδομών στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. Ευρώ με πόρους των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Το ταμείο αυτό θα εγγυάται δάνεια της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των υποδομών στην χώρα. Στόχος όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ στην παρούσα μακροοικονομική συγκυρία είναι να διατηρήσει η χώρα σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι η σύσταση των Ταμείων θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διατηρήσει τις χορηγήσεις της στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ήτοι στα 7 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στην παρούσα κατάσταση η ΕΤΕπ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα που καθιστά δύσκολη τη εξεύρεση δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια, την απροθυμία άλλων χρηματοδοτών να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ώστε να συνεπικουρήσουν την ΕΤΕπ με την υπόλοιπη χρηματοδότηση καθώς και στην εμφανή επενδυτική διστακτικότητα.

Παρ’ όλα αυτά όπως σημείωσε στην Ελλάδα υπάρχουν υγιή και δυνητικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη είναι ακρογωνιαίος λίθος στην επιτυχία του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Συμπληρώνοντας ότι η ΕΤΕπ είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι το 2012 θα είναι τραγικός χρόνος για το επιχειρείν. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται συντονισμός για να ξεπεράσουμε τον ευατό μας όπως είπε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ και όχι μόνο προκειμένου να υπάρξει έστω και μια αναιμική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v