Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει άρδην η λειτουργία της Δικαιοσύνης παρουσίασε ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου. Νέες ρυθμίσεις για ασφαλιστικά μέτρα, διαζύγια. Θεσπίζεται τόκος επιδικίας. Και επέκταση ωραρίων.

Ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Με γνώμονα την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης η οποία, όπως είπε " είναι συνυφασμένη με την οικονομική δραστηριότητα καθώς η αρνησιδικία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην χώρα μας", ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου παρουσίασε νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει άρδην η λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

- επέκταση κατα δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των ακροατηρίων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια
-άμεση έκδοση του συναινετικού διαζυγίου με ιδιωτικό συμφωνητικό
-αύξηση των χρηματικών ορίων που χαρακτηρίζουν κακουργηματική κάποια πράξη. Για τα αδικήματα που το όριο ήταν 73.000 ευρώ, αυτό αυξάνεται στα 300.000 ευρώ, ενώ για τα αδικήματα που ήταν 150.000 ευρώ αυξάνεται στα 500.000 ευρώ.

-απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία δημοσίευσης καταστατικού σωματείου, καθώς πλέον θα αρκεί διάταξη του Ειρηνοδίκη.
-θεσπίζεται τόκος επιδικίας για τις χρηματικές οφειλές ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη παράταση των δικών
-οι αποφάσεις για τους πιστωτικούς τίτλους θα δημοσιεύεται το αργότερο 48 ώρες μετα την συζήτηση.

-Όλα τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικάζονται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία. Η συζήτηση θα προσδιορίζεται μέσα σε 30 ημέρες και η απόφαση θα δημοσιεύεται το αργότερο μετα από 48 ώρες από την συζήτηση. Σε ειδικές περιπτώσεις θα δημοσιεύεται εντός 20 ημερών.
-Για τις εργατικές διαφορές η αγωγή θα προσδιορίζεται μέσα σε 90 ημέρες από την κατάθεσή της και η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδίδεται μέσα σε 30 ημέρες.

Ως προς την ποινική διαδικασία, δεδομένου οτι ο αριθμός των εγκλήσεων είναι αυξητικός (μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας υπολογίζεται οτι το 2011 έχουν εισαχθεί περίπου 330.000 μηνύσεις), θεσπίζονται, μεταξύ άλλων , οι εξής διατάξεις:

- δεν είναι υποχρεωτική η προκαταρκτική έρευνα στα πλημμελήματα
-δεν λαμβάνονται υπόψη ανώνυμες καταγγελίες,
-ο μηνυτής θα καταθέτει παράβολο 100 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.
-θεσπίζεται Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργήματα που δεν επιφέρουν ισόβια κάθειρξη
-σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα επί προφυλάκισης , το συμβούλιο θα αποφαίνεται αυθημερόν.
-αυτός που προσφεύγει κατά κλητηρίου θεσπίσματος σε εισαγγελέα εφετών θα πρέπει να καταθέτει παράβολο 300 ευρώ υπερ του Δημοσίου.
- η αναβολή γίνεται σε δικάσιμο , στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που προήδρευε του δικαστηρίου που έδωσε την αναβολή.

Ως προς την Διοικητική Διαδικασία:

- ενισχύεται η πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας
-συγκροτείται ειδικός δικαστικός σχηματισμός στο ΣτΕ για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν στρατηγικές επενδύσεις

-για την προώθηση της διαδικασίας ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών προβλέπεται η έκδοση του διατακτικού των αποφάσεων αυτών μέσα σε επτά ημέρες. Σε περίπτωση που η δημόσια διοίκηση δεν αποστέλλει το φάκελο στο δικαστήριο , το δικαστήριο μπορεί να συνάγει τεκμήριο ομολογίας σε βάρος του δημοσίου για την πραγματική βάση του ισχυρισμού του αιτούντος και να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

-το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει δικαστική δαπάνη έως τριπλάσια της προβλεπόμενης, σε περιπτώσεις που ο ηττηθείς διάδικος συνέβαλε στην καθυστέρηση της διαδικασίας.
-εισάγεται η ποινική δίκη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τελος εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν το ΣτΕ, τα διοικητικά δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ συμπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες σχετικές διατάξεις που αφορούν τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v