Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ενδιαφέρον εξ ανατολών για θυγατρικές

Ρώσοι, Τούρκοι και τραπεζίτες από τη Μέση Ανατολή ερίζουν για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που βγαίνουν προς πώληση. Αναιμικό το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, πλην ορισμένων αυστριακών.

Τράπεζες: Ενδιαφέρον εξ ανατολών για θυγατρικές
Δυστοκία στην εύρεση επενδυτών από τη Δύση συναντούν όσον αφορά την πώληση θυγατρικών μονάδων που διατηρούν στο εξωτερικό οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, παρά τις φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον αντίποδα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τράπεζες που προέρχονται από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και οι μόνοι Ευρωπαίοι που δίνουν το "παρών" είναι οι αυστριακοί τραπεζικοί όμιλοι.

Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες οφείλεται στο ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί ο τραπεζικός κλάδος πανευρωπαϊκά από την κρίση χρέους, η οποία μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε χρηματοπιστωτική, η οποία απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη της κατάρρευσης ισχυρά, τουλάχιστον έως τώρα, ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Κι ενώ η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώνεται, οι Έλληνες τραπεζίτες μετρούν τις δυνάμεις των ομίλων που διοικούν ώστε να δουν τι μπορεί να πουληθεί, κυρίως σε ποια τιμή..., καθώς σύντομα θα κληθούν να κλείσουν τρύπες τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (εφόσον πραγματοποιηθεί με ομαλό τρόπο) όσο και από το πόρισμα της BlackRock, το οποίο θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2012.

Τι πωλείται

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος για την πώληση της τουρκικής Tekfenbank, η οποία ανήκει στον όμιλο της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή και μέχρι στιγμής εκφράζεται ενδιαφέρον από επενδυτικούς ομίλους προερχόμενους από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί και κάποια αυστριακή τράπεζα.

Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την επιλογή των υποψηφίων θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Σε τροχιά πώλησης βρίσκεται και η θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο, η Piraeus BankEgypt. Η μητρική στην Αθήνα έχει ανακοινώσει την πώληση της αιγυπτιακής μονάδας από το καλοκαίρι και έντονο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η διεθνής τράπεζα Standard Chartered Bank.

Πριν από λίγες ημέρες η ξένη τράπεζα απέσυρε το ενδιαφέρον της και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η απόφασή της ελήφθη εν όψει του επιδεινούμενου διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ήδη συζητήσεις με άλλους υποψήφιους "μνηστήρες", οι οποίοι προέρχονται από την ανατολή... "Για πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της Αιγύπτου ενδιαφέρονται έντονα τουρκικοί τραπεζικοί όμιλοι, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Finansbank

Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση του PSI Plus αλλά και τη διάθεση του πορίσματος της BlackRock, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει τις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής Finansbank. Εδώ και περίπου ένα έτος η Αθήνα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη διάθεση του 20% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας όταν "οι χρηματιστηριακές συνθήκες το επιτρέψουν".

Στο μεταξύ, φήμες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας φέρουν την HSBC να ενδιαφέρεται για την απόκτηση ποσοστού της Finansbank. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φήμες είναι ανυπόστατες και πως η διοίκηση της Εθνικής δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής.

Δεν αποκλείεται, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, να δοθεί ένα ποσοστό της τάξης του 30% με τη διαδικασία του placement μέσω του τουρκικού χρηματιστηρίου ή να πωληθεί ενδεχομένως και μεγαλύτερο ποσοστό σε μεμονωμένο επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v