Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις καλένδες η αύξηση των αντικειμενικών

Στις καλένδες τουλάχιστον για έξι μήνες παραπέμπεται η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων, την οποία προγραμμάτιζε το υπουργείο Οικονομικών για τις αρχές του 2012.

Στις καλένδες η αύξηση των αντικειμενικών
Στις καλένδες τουλάχιστον για έξι μήνες παραπέμπεται η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων, την οποία προγραμμάτιζε το υπουργείο Οικονομικών για τις αρχές του 2012.

Όπως λένε τώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων συνολικά θα προσδιοριστούν τον Μάρτιο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το επόμενο έτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα 3,581 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με αύξηση 217,6% σε σχέση με τα έσοδα ύψους 1,128 δισ. ευρώ που αναμένονται φέτος.

Η εκρηκτική αυτή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων εξηγείται στον προϋπολογισμό «αφενός από το ότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του ενιαίου τέλους ακινήτων».

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το κύριο βάρος των προσπαθειών του στην είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αποσταλούν 1,6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, με προσδοκώμενα έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011 αναμένονται στις αρχές του 2012.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα και έως τις 22 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων 2011.

Παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι, σε όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ, έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα, μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτύξει η ΓΓΠΣ, να δουν τη διαμορφωμένη περιουσιακή εικόνα από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας.

Η υποβολή του Ε9 σε ηλεκτρονική μορφή για τα φυσικά πρόσωπα, σε αντιδιαστολή με τα νομικά πρόσωπα, είναι και φέτος προαιρετική.

Τέλος, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτήν, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v