"Πράσινο φως" για την 6η δόση από το Eurogroup

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην απελευθέρωση της έκτης δόσης για Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε. σε δήλωσή του στο Reuters. Στο επίκεντρο ο ρόλος του EFSF και η μόχλευση

Πράσινο φως για την 6η δόση από το Eurogroup
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν για την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ, αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε. σε δήλωσή του στο Reuters. Το ποσό μαζί με την συνεισφορά του ΔΝΤ (2,2 δισ. ευρώ) ανεβαίνει συνολικά στα 8 δισ. ευρώ.

"Το Eurogroup ενέκρινε την πληρωμή της έκτης δόσης στην Ελλάδα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Με το μέτωπο της Ελλάδας στην παρούσα φάση να έχει κλείσει, το ερωτηματικό είναι ποιές αποφάσεις θα ληφθούν αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF και την διαχείριση της κρίσης χρέους.

Χαρακτηριστικές των διαφορετικών προσεγγίσεων είναι οι δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Μπαίνοντας στο eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει δράση, προσθέτοντας ότι όσο και αν αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Jager τα κεφάλαια του ΔΝΤ μπορούν να αυξηθούν με την έκδοση νέων ειδικών "τραβηχτικών δικαιωμάτων" και με νέες συμφωνίες δανεισμού.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders ανέφερε ότι θα συζητηθεί ο ρόλος της ΕΚΤ, αλλά είναι η ΕΚΤ αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν στο Eurogroup της Τρίτης για την μέθοδο μόχλευσης του EFSF. "Όσον αφορά το ΕFSF, περιμένουμε να παρουσιαστεί μια λογική μέθοδος για τη μόχλευση του" δήλωσε ο κ. Jacek Rostowski.

Σε ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος ο κ. Rostowski, απάντησε "ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν τα μέλη της συνάντησης".

Οπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το euro2day, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία αναμένεται να πατήσουν πάνω στην αδυναμία σωστών προβλέψεων που αφορούν την ελληνική οικονομία και στον συνεχιζόμενο εκτροχιασμό ώστε να ζητήσουν σύντομα την ισχυροποίηση της εποπτείας στους εθνικούς προϋπολογισμούς των προβληματικών χωρών απευθείας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι μέσω της Κομισιόν.

Αυτό θα είναι και το πρώτο λιθαράκι για να ανοίξει η συζήτηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, για την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού ΕSM, τη δημιουργία -και τυπικά- του σκληρού πυρήνα και για την ανακατανομή της τράπουλας των αρμοδιοτήτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση για τα σχέδιά της την Παρασκευή, όταν θα μιλήσει στη γερμανική βουλή.

Την ίδια μέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον θα βρίσκεται στο Παρίσι, για διμερή συνάντηση με τον κ. Ν. Σαρκοζί, όπου θα θέσει τους όρους του προκειμένου να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της Συνθήκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v