Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση μεταβίβασης μετοχών της εταιρίας στο Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάσθηκαν στο Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου 14.520.000 μετοχές της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Επιπρόσθετα ζητεί η αίτηση να εισαχθεί λόγω μείζονος σπουδαιότητος κατά προτίμηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Όπως υπογραμμίζει το Σωματείο η μεταβίβαση ποσοστού της κυριότητας γίνεται χωρίς τις προβλεπόμενες συνταγματικές εγγυήσεις.

Ειδικότερα, παραβιάζονται και οι διατάξεις των άρθρων 1, 20 και 43 του Συντάγματος καθώς πριν οποιαδήποτε ενέργεια μεταβίβασης δεν προηγήθηκε το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως (άρθρο 20), αλλά και οι διαδικασίες μεταβίβασης έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με το άρθρο 49 του Συντάγματος με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Τέλος, υπογραμμίζει το Σωματείο στην αίτηση, ότι με την επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση θα επέλθουν μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις εργασιακές και συνταξιοδοτικές σχέσεις στην ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να επέρχεται επέμβαση στο προστατευόμενο από την ΕΣΔΑ δικαίωμα της ιδιοκτησίας των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v