Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ:Σε κατάσταση σύγχυσης για το τέλος ακινήτων

Σε κατάσταση σύγχυσης έχει φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ειδικό τέλος ακινήτων. Πρόταση Π. Οικονόμου να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ, αντικαθιστώντας κάθε άλλη φορολογία στα ακίνητα.

ΥΠΟΙΚ:Σε κατάσταση σύγχυσης για το τέλος ακινήτων
Σε κατάσταση σύγχυσης έχει φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ειδικό τέλος ακινήτων, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου να αποκαλύπτει στη Βουλή ότι έχει κάνει «πρόταση» να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ αντικαθιστώντας κάθε άλλη φορολογία στα ακίνητα και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη, να αποκαλύπτει στο Mega ότι οι περιβόητες τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα συσταθούν για να εξετάζουν αιτήματα εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων θα διενεργούν αυτοψία στα σπίτια των φορολογουμένων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί – σε βάθος χρόνου- το ειδικό τέλος ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ η περιβόητη εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις επί του ενιαίου τέλους ακινήτων αναμένεται να εκδοθεί -εκτός απροόπτου- σήμερα.

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας χθες σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση του βουλευτή να καταργηθεί η ειδική εισφορά για ακίνητα κάτω των 120 τετραγωνικών μέτρων με την αιτιολογία ότι αυτά αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων και έριξε στο τραπέζι τη δική του πρόταση παγίωσης του ενιαίου τέλους ακινήτων σε αντικατάσταση κάθε άλλης φορολογίας. Επί της πρότασης αυτής δεν υπάρχει αντίδραση από τον Ευ. Βενιζέλο.

Πηγές του υπουργείου πάντως, έλεγαν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί.

Από τις δηλώσεις Πλασκοβίτη πάντως φαίνεται να έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αποσύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης η επιβολή του τέλους στα ακίνητα ήταν έκτακτο μέτρο που θα έπρεπε να επιβληθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο για να εισπραχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η οποία διαθέτει πιο ολοκληρωμένο αρχείο που περιλαμβάνει ακόμη και όσους κατέχουν αυθαίρετες κατοικίες, στοιχεία που δεν έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για να επιβάλει το τέλος.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να αποσυνδεθεί το τέλος ακινήτων από τους λογαριασμούς ρεύματος, θα πρέπει η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι να παραδώσουν το αρχείο τους στο υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να εκδίδει και να αποστέλλει κάθε μήνα τα σημειώματα στους φορολογούμενους για την πληρωμή του τέλους.

Από τις δηλώσεις Πλασκοβίτη προκύπτει παράλληλα ότι οι τριμελείς επιτροπές που θα αξιολογούν την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων θα διενεργούν αυτοψία στην κατοικία των πολιτών που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την περιουσιακή τους κατάσταση.
 
Στην συνέχεια θα υποβάλλουν έκθεση στην εφορία με την οποία θα εισηγούνται την εξαίρεση ή όχι των ιδιοκτητών ακινήτων από την πληρωμή του τέλους.
 
Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα είτε να εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες, άτομα που έχουν προβλήματα, είτε να μειώνει μέχρι και το ελάχιστο ποσό 0,5 ευρώ /τμ, τον υπολογισμό του τέλους ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v