Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup:Ναι σε 6η δόση & στο βάθος νέα μέτρα

Την πρόθεσή του να επιβεβαιώσει την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα θέσει στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το προεδρείο του Εurogroup, με τη στήριξη της Κομισιόν.

Eurogroup:Ναι σε 6η δόση & στο βάθος νέα μέτρα
Την πρόθεσή του να επιβεβαιώσει την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα θέσει στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το προεδρείο του Εurogroup με τη στήριξη της Κομισιόν.

Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το έναυσμα να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή όλα παίζονται.

Ο λόγος δεν είναι εάν η επιστολή είναι ξεκάθαρη ή όχι, αλλά τα δημοσιονομικά στοιχεία του δεκαμήνου που θα κληθεί να εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πρέπει να εξηγήσει σήμερα το απόγευμα στους ομολόγους του γιατί μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011 ενδέχεται να ξεπεράσει το 10% και η ύφεση το 6%.

Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς θα κλείσει η τρύπα, τη στιγμή μάλιστα όπου όλοι -και πρώτη η τρόικα- παραδέχονται ότι ακόμα μία δέσμη φόρων και περικοπών σε μισθούς και σε συντάξεις θα τινάξει την πραγματική οικονομία στον αέρα.

Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα πιάσουμε τους στόχους της φοροδιαφυγής φαίνεται πως δεν πείθουν πλέον ούτε τις Βρυξέλλες ούτε το ΔΝΤ, που ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την εκταμίευση των 2,2 δισ. ευρώ που το αφορούν.

Γι' αυτό η τρόικα ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο «με διαφορετική ατζέντα», όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία αναμένεται να πατήσουν πάνω στην αδυναμία σωστών προβλέψεων που αφορούν την ελληνική οικονομία και στον συνεχιζόμενο εκτροχιασμό για να ζητήσουν σύντομα την ισχυροποίηση της εποπτείας στους εθνικούς προϋπολογισμούς των προβληματικών χωρών απευθείας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι μέσω της Κομισιόν.

Αυτό θα είναι και το πρώτο λιθαράκι για να ανοίξει η συζήτηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, για την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού ΕSM, τη δημιουργία -και τυπικά- του σκληρού πυρήνα και για την ανακατανομή της τράπουλας των αρμοδιοτήτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση για τα σχέδιά της την Παρασκευή, όταν θα μιλήσει στη γερμανική βουλή.

Την ίδια μέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον θα βρίσκεται στο Παρίσι, για διμερή συνάντηση με τον κ. Ν. Σαρκοζί, όπου θα θέσει τους όρους του προκειμένου να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της Συνθήκης.

Το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει και αυτό τους όρους του για ενισχυμένο ρόλο στις αποφάσεις τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε., προκειμένου να δεχτεί να παραχωρήσει μεγαλύτερα δάνεια σε προβληματικές χώρες.

Η ΕΚΤ, που συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα, τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις για τον ενισχυμένο ρόλο του προσωρινού ταμείου EFSF και των αλλαγών της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της αναλόγως.

Προς το παρόν, προετοιμάζεται για νέα μείωση των επιτοκίων, που όμως, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, μάλλον λειτουργεί σαν ασπιρίνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v