Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμίσεις δανείων, BlackRock και... δικαιοσύνη

Πού ανάβει πράσινο φως ώστε να συνεχίσουν οι ρυθμίσεις δανείων. "Διευκολύνσεις" για το 20% των χορηγήσεων. Ποιες διαφορές θα λυθούν στα δικαστήρια. Πάνω από 10 δισ. ο λογαριασμός της ελεγκτικής.

Ρυθμίσεις δανείων, BlackRock και... δικαιοσύνη
Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων έχουν προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η δημοσιονομική κρίση.

Μολονότι οι ελεγκτές της αμερικανικής εταιρίας BlackRock κατά τη διάρκεια του ελέγχου των στοιχείων των ελληνικών τραπεζών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη στρατηγική των ρυθμίσεων στα δάνεια, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις φαίνεται πως δέχτηκαν το επιχείρημα ότι "εάν δεν γίνουν ρυθμίσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα ακόμη και οι καλοπληρωτές δανειολήπτες, οι οποίοι τους τελευταίους τρεις μήνες βλέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους να ροκανίζεται από φόρους και τα χαράτσια".

Στέλεχος τράπεζας με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων, ερωτώμενο εάν υπάρχει περίπτωση τα υπερρυθμισμένα δάνεια να καταπέσουν από την BlackRock, απάντησε: "Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στα στεγαστικά αλλά και στα δάνεια της καταναλωτικής πίστης, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένα δάνεια προς επιχειρηματίες τα οποία είναι μεγάλα, πολυρυθμισμένα και προβληματικά σε βάθος χρόνου. Αυτά θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Όχι όμως τα δάνεια προς νοικοκυριά".

Στο 20% του συνόλου η ρύθμιση

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ελεγκτική εταιρία BlackRock, το 20% του συνόλου της πιστωτικής επέκτασης (δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά) έχει... υποστεί ρύθμιση, ήτοι περίπου 46 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της ρύθμισης στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 20% περίπου, στα στεγαστικά στο 18% (14,4 δισ. ευρώ) και στα καταναλωτικά στο 25% (8,5 δισ. ευρώ).

Κοινό ποιοτικό στοιχείο στις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες είναι, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, η δέσμευση υψηλότερων εγγυήσεων από την πλευρά του δανειολήπτη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια του δανείου, δεδομένων των αυστηρών προβλέψεων που απαιτούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η τρόικα.

Στο ερώτημα αν οι ρυθμίσεις θα συνεχιστούν, τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών τραπεζών απαντούν πως "δεν γίνεται να σταματήσουν, κυρίως όταν αφορούν πλέον τους έως σήμερα συνεπείς πελάτες". Και εξηγούν πως η λιτότητα που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος με αιχμή τη μείωση των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπει διαφορετική πολιτική από τη ρύθμιση των χρεών ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος. "Διαφορετικά θα πνιγεί η πλειονότητα των νοικοκυριών και θα οδηγηθούμε σε συστημικό κίνδυνο", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος προς τις υπερχρεωμένες και μη παραγωγικές επιχειρήσεις - εξαιτίας της κακής διαχείρισης ή της έλλειψης επενδύσεων. Μάλιστα, επισημαίνεται: 

"Στον τομέα αυτόν υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες: Υπάρχει η κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν πάρει υψηλά δάνεια και δεν επένδυσαν με σωστό τρόπο τα κεφάλαια και εδώ κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμβει η Δικαιοσύνη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο πλουτισμός του επιχειρηματία προήλθε από κινήσεις εις βάρος της εταιρίας.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το πρόβλημα προήλθε από την αναξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και απαιτεί διαφορετικό χειρισμό τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από τους μετόχους των επιχειρήσεων".

10 - 15 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τον έλεγχο της BlackRock, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο καυτός λογαριασμός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κυμανθεί από 10 έως 15 δισ. ευρώ. Η μελέτη της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρίας θα είναι έτοιμη επισήμως στα μέσα Ιανουαρίου όταν θα δοθεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v