Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε 80 ημέρες η διορία για διακοπές ρευματοδότησης

Με διπλασιασμό της προθεσμίας εντός της οποίας η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπές του ρεύματος σε όσους δεν έχουν ξεπληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων λύνει τον πολιτικοκοινωνικό γόρδιο δεσμό του ενιαίου τέλους ακινήτων.

Σε 80 ημέρες η διορία για διακοπές ρευματοδότησης
Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα, διαβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα όπου πηγές σημειώνουν ότι μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει με σαφήνεια όσους εξαιρούνται από το τέλος και τις διαδικασίες για τη διόρθωση των λαθών δεν πρόκειται να κοπεί σε κανέναν φορολογούμενο το ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να λύσει τον πολιτικοκοινωνικό γόρδιο δεσμό του ενιαίου τέλους ακινήτων για όσους δεν το έχουν πληρώσει με διπλασιασμό της προθεσμίας εντός της οποίας η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπές του ρεύματος.

Με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, η προθεσμία μετά την έκδοση του λογαριασμού εντός της οποίας θα πρέπει να πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες και έτσι το πρόβλημα των ενδεχόμενων διακοπών ρεύματος μετατίθεται σε αυτήν τη φάση για το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όμως, συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές, μία σε κάθε εφορία, οι οποίες θα εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης από το ειδικό τέλος ακινήτων για φορολογούμενουςπου ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το έκτακτο χαράτσι.

Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από τον δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο και θα εξετάζουν αιτήματα εξαίρεσης ή απαλλαγής από το ειδικό τέλος.

Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται και η διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν λάβει λογαριασμούς με φουσκωμένο και λανθασμένο ειδικό τέλος ακινήτων.

Η ΔΕΗ θα κάνει το πρώτο βήμα στέλνοντας στους δήμους όλης της χώρας καταστάσεις με όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική τους περιφέρεια, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο τους έως τις 20 Ιανουαρίου για να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης των λαθών. Στο μεταξύ, όμως, θα πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων που έχουν λάβει και τυχόν διορθώσεις θα συμψηφιστούν στη συνέχεια.

Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων, οι δήμοι θα στείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2012 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στον διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει τα διορθωμένα στοιχεία στη ΓΓΠΣ, η οποία θα ελέγξει τις τιμές ζώνης αν είναι οι σωστές.

Αν διαπιστώσει λάθος, θα το διορθώσει και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία.

Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις, ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες.

Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί το κείμενο της υπουργικής απόφασης και η σχετική εγκύκλιος.

Οι διορθώσεις επί του ειδικού τέλους ακινήτων αναμένεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΟΙΚ και με το οποίο θα ρυθμίζονται συνολικά εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

Ε.Ε.: Η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα για το χαράτσι

Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει τον φόρο, αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Είναι προφανές ότι μετά τις διευκρινίσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου το χαράτσι για τα ακίνητα βρίσκεται και πάλι στον αέρα, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν κατέβαλαν τον διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε, ταυτόχρονα, ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Στην απάντησή του, ο Γερμανός επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής, που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)».

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Τελειώνει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

Ο κ. Χουντής, σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση, δήλωσε: « Η ανάλγητη κυβέρνηση, που αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται καμία νομιμότητα, τόλμησε σήμερα να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη να έχει ηλεκτρική ενέργεια και να μην του κόβουν το φως, εφόσον πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του. Καλούμε την κυβέρνηση μετά από αυτήν την απάντηση, να πάρει πίσω αμέσως το απαράδεκτο χαράτσι, που πάει να επιβάλει στους πολίτες.
 
Αυτοί που εμπνεύστηκαν και επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ταλαιπωρούν και εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό, αξίζουν τη γενική κατακραυγή».

ΥΠΟΙΚ: Κοινοτικά σύννομο το "χαράτσι"-Τι αναφέρει για την απάντηση ΕΕ

Τηρούνται στο έπακρον οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας, απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ έλεγαν στο euro2day ότι η απάντηση του κ. Oettinger δεν θέτει ζήτημα νομιμότητας του επιβαλλόμενου ειδικού τέλος ακινήτων.

Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v