Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερα και αναντικατάστατα τα εισαγόμενα

Εξαρτημένη από τα εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες παραμένει η Ελλάδα. Η μείωση των εισαγωγών είναι μικρότερη από την πτώση της κατανάλωσης. Δείγμα ότι προτιμούμε τα εισαγόμενα ακόμα και στην κρίση.

Περισσότερα και αναντικατάστατα τα εισαγόμενα
Εξαρτημένη από τα εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες -παρά τη σημαντική κάμψη των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών που συνεχίζεται το 2011- εμφανίζεται η εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται και αναλύονται στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται αυτό που και οι παράγοντες της αγοράς παραδέχονται. Οι εισαγωγές μειώνονται λόγω της ύφεσης και οι εξαγωγές αυξάνονται λόγω της προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων να διοχετεύσουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ξένες αγορές, για να αντισταθμίσουν την υποχώρηση στην εγχώρια αγορά.

Η σχέση ωστόσο μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων παραμένει υπέρ των εισαγωγών, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η εισαγωγική διείσδυση στην ελληνική μεταποίηση συνέχισε να αυξάνεται (οριζόμενη ως λόγος της αξίας των εισαγωγών προς τη φαινόμενη κατανάλωση). Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών από εγχωρίως παραγόμενα, παρά μόνο μείωση της ζήτησης, που οδηγεί τον όγκο των εισαγωγών χαμηλά.

Πρακτικά, δηλαδή, η μείωση των εισαγωγών είναι μικρότερη από τη μείωση της κατανάλωσης. Σημειώνεται δε ότι η αξία των εισαγωγών υπερβαίνει την αξία των εξαγωγών κατά 25%.

Αναλυτικότερα, στο εξάμηνο του 2011 οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 10,5% (-11,% για αγαθά και -8,1% για υπηρεσίες). Αντιθέτως, οι εξαγωγές μετά την αύξηση 5,4% το 2010 συνέχισαν να αυξάνουν, φθάνοντας περίπου στα επίπεδα του 2008, πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση που επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση από τις ξένες αγορές.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τους αυξημένους ρυθμούς των εξαγωγών αγαθών περιορίζουν οι εξαγώγιμες υπηρεσίες, που υποχώρησαν κατά 6,1% στο α΄ εξάμηνο του 2011 κυρίως λόγω της υποχώρησης των εσόδων από μεταφορικές υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την εκτίμηση της ΤτΕ, η ζήτηση εισαγόμενων προϊόντων θα αυξηθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους και έτσι προβλέπεται και για το σύνολο του 2011, οι εισαγωγές θα υποχωρήσουν κατά 7%, ενώ οι εξαγωγές, κυρίως λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού, θα αυξηθούν κατά 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v