Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν-Eurogroup κλείνουν το μάτι για 6η δόση

Θετικά βλέπουν την εκταμίευση της δόσης στις Βρυξέλλες μετά την επιστολή Σαμαρά. Ικανοποίηση από ΔΝΤ. Τακτική μαστιγίου και καρότου από Βερολίνο. Επανέρχονται οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά.

Κομισιόν-Eurogroup κλείνουν το μάτι για 6η δόση
Η επιστολή του κ. Αντώνη Σαμαρά κρίθηκε ικανοποιητική τόσο από το ΔΝΤ και την Κομισιόν όσο και από το προεδρείο του Εurogroup και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα συστήσουν στο συμβούλιο να επικυρώσει για άλλη μία φορά την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Την θετική υποδοχή της επιστολής από τους εταίρους μετέφερε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος.

Αγκάθι βέβαια παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, η οποία μάλλον θα συνεχίσει μέχρι την τελευταία στιγμή να ακολουθεί την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου.

Μπορεί χθες να υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από το Βερολίνο για κατ' αρχήν θετική αντιμετώπιση της επιστολής Σαμαρά, όμως ας μην ξεχνάμε ότι αύριο στη Γερμανία θα γίνει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας για να καθορίσουν κοινή (σκληρή) στάση απέναντι στην Ελλάδα εν όψει του Εurogroup της επόμενης Τρίτης. Και δυστυχώς, η πολιτική που θα χαράξουν δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και την πίτα που θέλουν να μοιράσουν οι σκληροπυρηνικοί.

Συνεπώς, ο καθορισμός της στάσης τους αφορά ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο στρατηγικής.

Κύκλοι της Κομισιόν σχολίασαν ότι η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήρθε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις που πιθανότατα θα υπήρχαν στη συνάντηση των σκληροπυρηνικών υπουργών Οικονομικών.

Στην Κομισιόν θεωρούν ότι, εάν ο κ. Γιούνκερ καταφέρει (για άλλη μία φορά) να πείσει τους Γερμανούς, τότε η Φινλανδία και η Ολλανδία θα ακολουθήσουν. Με ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η τοποθέτηση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα, καθώς πάντοτε αυτός είναι που κρατά τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, δίνοντας έτσι χώρο για πολιτικές μανούβρες στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Πάντως, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λουξεμβούργο υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την παρωδία των υπογραφών και, όπως είπε σχετικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, «υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν».

Εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά μεγέθη

Ένα από τα ζητήματα αυτά δεν είναι άλλο από τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών δεδομένων, μετά τη διεύρυνση της μαύρης τρύπας στο δεκάμηνο του έτους.

Τα στοιχεία έχουν ανησυχήσει πολύ την Κομισιόν, η οποία φοβάται ότι πριν καλά-καλά αρχίσει η συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου θα υπάρξει ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για το PSI.

Όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, οι τραπεζίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο κούρεμα του 50%, ζητούν μεταξύ άλλων και ρήτρα για επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα.

Το θετικό της όλης κατάστασης είναι ότι μέσα στον νέο κύκλο κρίσης που διαφάνηκε πλέον ξεκάθαρα με τη χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων οι ηγέτες της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες πιο γρήγορα. Αυτό ίσως αφορά και τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, η καθυστέρηση της οποίας αναζωπυρώνει συνεχώς το κλίμα δυσπιστίας των αγορών προς την Ε.Ε.

Βεβαίως, τα «καλά» νέα σταματούν εκεί, καθώς μαζί με την ανάγκη να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες χθες επανήλθε δυναμικά και το σενάριο ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, εάν συνεχίσει η αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων και το χρέος, παρά το κούρεμα, παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό συνοδεύεται πάντα από την πρόωρη ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ΕΣΜ (ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι προβλέπει αναγκαστικό κούρεμα από τους ιδιώτες) πριν από τον Ιούνιο του 2013. Άλλωστε, επί τούτου τοποθετήθηκε επίσημα χθες και ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να το θέσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.
 

Ικανοποίηση από ΔΝΤ για την επιστολή του Αν. Σαμαρά

Την ικανοποίησή του για την επιστολή του επικεφαλής της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εκφράζει και επίσημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει: ΄"Καλωσορίζουμε το ότι η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξή της για τους βασικούς αντικειμενικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και του Ταμείου».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς "δεσμεύτηκε να διαβεβαιώσει ότι όποιες αλλαγές στις πολιτικές που μπορεί να προτείνει θα είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος"


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v