Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα Παθών στο ΥΠΟΙΚ

Έξι δισ. ευρώ σε διάστημα μιας εβδομάδας χρειάζεται το Δημόσιο τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα το διάστημα 16 - 23, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και… μια ανάσα από τη χρεοκοπία, αν δεν καταβληθεί η 6η δόση.

Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα Παθών στο ΥΠΟΙΚ
 Έξι δισ. ευρώ σε διάστημα μιας εβδομάδας χρειάζεται το Δημόσιο τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα το διάστημα από τις 16 έως τις 23. Mια ανάσα από τα Χριστούγεννα και… μια ανάσα από τη χρεοκοπία αν δεν καταβληθεί στο μεταξύ η έκτη δόση.
 
«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, τα λεφτά τελειώνουν», λένε στο υπουργείο Οικονομικών και ουδείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα βάλει τελικά την υπογραφή του για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση της έκτης δόσης.
 
Όπως επισημαίνουν, όμως, το τελεσίγραφο Γιούνκερ (μέχρι τις 29 Νοεμβρίου) και οι πιεστικές ανάγκες του Δημοσίου για ρευστό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Με τα έσοδα του Δημοσίου να φτάνουν τα 4,1 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται από τα 6,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 7,5 δισ. ευρώ (κοινώς, το Δημόσιο έχει περιορίσει τις πληρωμές στα απολύτως απαραίτητα), τα ταμειακά διαθέσιμα βρέθηκαν και πάλι πάνω από το όριο ασφαλείας του 1 δισ. ευρώ. Μετά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όμως, αναμένεται να υποχωρήσουν στην κλίμακα των εκατομμυρίων.

Η εβδομάδα των… Παθών, αν δεν έχει έρθει η έκτη δόση μέχρι τότε, ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς το Δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα εξής:

1. Λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 4 δισ. ευρώ. Στις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν 2 δισ. ευρώ και άλλα τόσα στις 23 Δεκεμβρίου. Με δεδομένη την παροχή εγγυήσεων ύψους 60 δισ. ευρώ προς την ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν (παραδοσιακά τη δεύτερη και την τρίτη κατά σειρά Τρίτη του μήνα).

2. Λήξεις ομολόγων περίπου 2 δισ. ευρώ. Στις 19 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1,172 δισ. ευρώ και στις 22 Δεκεμβρίου ομόλογα ύψους 979,6 εκατ. ευρώ.

Αν η έκτη δόση -τουλάχιστον τα 5,8 δισ. ευρώ της συμμετοχής της Ε.Ε.- δεν έχει έρθει ως τότε, πιθανότερο θεωρείται να ληφθεί η πολιτική απόφαση ετεροχρονισμού καταβολής των μισθών και του όποιου δώρου Χριστουγέννων έχει απομείνει, ώστε να μη βαρέσει κανόνι το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v