Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκαν πρόστιμα 1,25 δισ., εισπράχθηκαν 29 εκατ.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι είτε μπαίνουν τα πρόστιμα από τις εφορίες είτε δεν μπαίνουν στα ταμεία λεφτά δεν έρχονται...

Μπήκαν πρόστιμα 1,25 δισ., εισπράχθηκαν 29 εκατ.
Στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες τρέχουν μεγαλόσχημοι φορολογούμενοι, οι οποίοι υπό την απειλή του αυτόφωρου και της δημοσιοποίησης της μαύρης λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών σπεύδουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας μόνο το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι, είτε μπαίνουν στα ταμεία τα πρόστιμα από τις εφορίες είτε δεν μπαίνουν, λεφτά δεν έρχονται και το Δημόσιο στερείται μόνο για το 2010 συνολικά πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αν είχαν εισπραχθεί θα μπορούσαν να καταστήσουν… αχρείαστο το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, τα οποία περιλαμβάνονται στο τελευταίο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν παραβάσεις επί έμμεσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 2,28%!

Στην κορυφή τις λίστας με τις χειρότερες επιδόσεις βρίσκονται η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική πέρυσι βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 669 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 12,6 εκατομμύρια (1,89%), ενώ στην Κεντρική Μακεδονία από τα 460 εκατ. ευρώ πρόστιμα που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ (1,11%). Η καλύτερη αναλογία μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε 1,027 εκατ. ευρώ ή το 22,51%.

Τα στοιχεία γίνονται περισσότερο εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα όπου εισπράχθηκαν 29 εκατ. ευρώ διαγράφηκαν 57,5 εκατ. ευρώ. Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή των υπόλοιπων δύο τρίτων) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Εφοριακοί επισημαίνουν ότι «τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται ουδέποτε εισπράττονται» καθώς, όπως εξηγούν, οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, όπου 165.000 φορολογικές δίκες παραμένουν σε εκκρεμότητα και μέχρι σήμερα -παρότι έχουν ψηφιστεί νόμοι- δεν έχει γίνει τίποτα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών που θα διευκολύνει τις εισπράξεις εσόδων από το Δημόσιο.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών σύντομα θα προχωρήσει σε δύο κινήσεις: αφενός στην πρόσληψη ιδιωτών για τον προσδιορισμό των περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορούν να κατασχεθούν προκειμένου για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη κι αφετέρου στην τοποθέτηση 2.335 Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια μεταξύ των υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v